Hlavní obsah

Šesťáci a sedmáci si na Střední škole železniční, technické a služeb v Šumperku zahráli na nádražáky

Novinky, Vladimíra Krejčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atmosféra plná romantiky, spojená s historií, současností i budoucností železnice, ožila v závěru letošního školního roku na Střední škole železniční, technické a služeb v Šumperku.

Foto: Radek Winkler

Školáci soutěžili v konstrukci a budování nádraží z oblíbené stavebnice Merkur.

Článek

Škola, která mimo jiné nabízí studium oborů, jejichž absolventi nacházejí uplatnění na železnici a v příbuzných oblastech, připravila pro žáky šestých a sedmých tříd akci Pojedu s tebou.

Školáci se seznámili s historií železnice, sestavili si vlastní nádraží ze stavebnice Merkur, získali nové poznatky z elektrotechniky, strojírenství a geografie. Domů odcházeli plní zážitků. Mnozí z nich se pro prostředí železnice tak nadchli, že zvažují možnost zvolit si je za své budoucí profesní působiště.

„Kdysi řemeslo bývalo jistým druhem obživy, pro níž byl charakteristický vysoký podíl ruční práce, používání specializovaných nástrojů a pomůcek. Dnes, ve světě špičkové techniky a virtuální reality, vyžaduje každé řemeslo i intelektuální dovednosti. To vše z něj dělá znovu jistý druh obživy s exkluzivním finančním ohodnocením,“ uvedla učitelka a organizátorka akce Dagmar Evjáková.

Připravené aktivity školáky provedly dosud nejdůmyslnějším systémem pro přepravu osob a zboží, který lidstvo vynalezlo. Žáci využili šance zapojit manuální zručnost, představivost a kreativitu. Střední škola železniční, technická a služeb akci uspořádala ve spolupráci s firmou Pars nova a. s., členem skupiny Škoda Transportation.

„Společnost Pars nova zakoupila pro naši školu nejnovější stavebnice Merkur. Tento dar nás velice potěšil, budeme stavebnice využívat při projektových dnech a soutěžích zaměřených na rozvoj polytechnického vzdělávání a na dalších akcích pořádaných naší školou pro děti ze základních škol,“ objasnila Dagmar Evjáková.

Žáci se seznámili s historií podnikatelské rodiny Kleinových, která sídlila v Loučné nad Desnou. Největší slávy tento rod dosáhl v 19. století, kdy bratři Kleinové s vyžitím železáren v Sobotíně budovali železniční trati po celé střední Evropě. Několik členů rodu bylo povýšeno do šlechtického stavu. Školáci se zajímali o jejich jména a osudy. Dozvěděli se také, že příbuznou Kleinů byla Sidonie Nádherná, významná mecenáška umění a múza předních literátů 20. století.

Soutěže prověřily znalosti žáků z matematiky, bez nichž se žádný technik neobejde. Soutěžící plnili také zeměpisné úkoly, test prověřil jejich znalosti o historii železnice a rodiny Kleinových.

Personální ředitelka šumperského závodu Pars nova Lucie Novotná školákům přiblížila, jakým způsobem je třeba o lokomotivy a vozy vlakových souprav pečovat, aby dobře sloužily veřejnosti a vyhověly současným nárokům na pohodlnou přepravu.

Ujistila je také o perspektivách železničního opravárenství, které bude i v budoucnu potřebovat kvalifikované pracovníky. Dnešní školáci by podle ní mohli po absolvování specializovaných oborů, které nabízí Střední škola železniční, technická a služeb v Šumperku, nalézt v železničním opravárenství své profesní uplatnění, a zajistit si tak spokojený život.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám