Hlavní obsah

Šest nových přístrojů zajistí bezpečný spánek novorozenců v Nemocnici Nový Jičín

Novinky, Lucie Drahošová

Životně důležité přístroje pro sledování dechu čerstvě narozených miminek získalo dětské a novorozenecké oddělení Nemocnice Nový Jičín. Celkem šest nových monitorů dechu Babysense v celkové hodnotě 12 tisíc korun převzala od Nadace Křižovatka vedoucí lékařka dětského oddělení MUDr. Andrea Kudělková.

Foto: Lucie Drahošová
Článek

„Monitory dechu potřebujeme každý den, ať už pro nově narozená miminka, nebo pro naše nejmenší pacienty. Velký zájem je o zapůjčení monitorů dechu také ze strany maminek odcházejících z porodnice domů. Díky Nadaci Křižovatka a sponzorům, kteří na zakoupení monitorů dechu přispěli, jim můžeme vyjít vstříc a monitory zapůjčit. Všem angažovaným patří velký dík,“ uvedla MUDr. Andrea Kudělková. 

V České republice umírá na syndrom náhlého úmrtí (SIDS) každým rokem okolo deseti dětí. Jedna z uváděných příčin tohoto syndromu může být drobná změna v mozku dítěte, která vede k problémům s dýcháním či krevním oběhem. Pokud se k takovéto anomálii přidá některý z rizikových faktorů, může dojít k úmrtí dítěte.

Právě monitory dechu přitom těmto nešťastným událostem dovedou předcházet okamžitým spuštěním alarmu, díky kterému mohou rodiče zasáhnout a poskytnout dítěti včas potřebnou péči.

Monitory dechu pro nemocnici zajistila Nadace Křižovatka z prostředků poskytnutých společností Varroc Lighting Systems. „Oslovujeme firmy, instituce či společnosti a díky jejich finanční podpoře zajišťujeme postupné obnovování těchto citlivých přístrojů v nemocnicích v téměř v celé České republice,“ sdělila Mgr. Štěpánka Pokorníková, ředitelka nadace.

Reklama

Výběr článků

Načítám