Hlavní obsah

Šest míst, která byste v Českém a Saském Švýcarsku měli vidět

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejlepší by bylo prolézt ten kousek země křížem krážem, stačí jen malá ochutnávka a určitě si pak najdete své cíle. Budete se divit, kolik je v regionu na česko-německé hranici nádherných míst. Výchozím bodem může být Děčín, s mohutným zámkem tyčícím se nad Labem. Po letech devastace znovu ožil.

Foto: Vratislav Konečný

Pravčická brána

Článek

Děčínský zámek měl v posledních desetiletích smůlu, vystřídaly se v něm čtyři armády. Ta poslední, sovětská, se k němu zachovala hodně necitlivě. Náročná rekonstrukce celého areálu sice stále probíhá, ale hlavní zámecká budova je už téměř celá opravená a rozhodně stojí za návštěvu. 

Z Děčína se můžete vydat za jedním z nejhezčích skalních útvarů planety - Pravčickou bránou. Povětří, voda, sníh, to vše působilo milióny let na obrovský skalní blok, až do něj vyhlodalo dírku, kterou matička příroda dál rozšiřovala. Obří, 16 metrů vysoký a 27 metrů dlouhý pískovcový oblouk je kamennou branou, jíž se vstupuje do podivuhodného světa bizarních útvarů, jejichž podoba se neustále mění.

Soutěsky řeky Kamenice jsou strmé a úzké kaňony, na jejichž dně plyne poklidně, ale někdy burácivě řeka Kamenice. Po Edmundově a Divoké soutěsce zvolna plují návštěvníci okouzlení skalními útvary a poslouchají vyprávěnky převozníků. Končí v Hřensku. Kdysi se splouvalo od Dolského mlýna, ruiny známé z filmu Bořivoje Zemana Pyšná princezna.

Kyjovské údolí je skvostné v každém období. V letě nabízí v sevření skal a lesních svahů příjemný chlad, říčka Křinice tiše plyne, v hedvábně průzračné vodě se vlní trsy zelených trav jako vlasy lesních vil. Procházka mezi skalními hrádky je příjemná i v zimě, pokud je bohatá na srážky. Zmrzlé závoje vody pak tvoří po stěnách mnohametrové vodopády.

Bastei znamená Bašta. Na saském území nedaleko hranice se tyčí nad Labem monumentální sešlost skalních věží, jako by si tu daly ty štíhlé pískovcové dámy dostaveníčko. Romantický kamenný most vás převede nad hlubokým údolím, z vyhlídek je jedinečný rozhled do nitra skal i na labské údolí.

Pevnost Königstein je barokní monument zbudovaný na jedné z mnoha zdejších stolových hor. Původně české historické území, později osazeno obří pevností, jejíž historie je velice pestrá, převážně sloužila jako vězení. Dnes je tu muzeum a restaurace. Odtud máte labské údolí jako na dlani. V pevnosti najdete funkční jednu z nejhlubších evropských studní, celoročně se tu pořádají kulturní akce.

Malerweg - Malířská cesta je asi 112kilometrový okruh, začíná a končí v Pirně. Odtud se vydávali na cesty romantičtí malíři zachycující bizarní krásu tehdy ještě téměř nedotčené krajiny. Okouzleni nádhernou přírodou nazvali oblast Saské Švýcarsko.

Vede nejhezčími místy, přes řadu panoramatických vyhlídek, projdete úzkými soutěskami, i širým pláněmi.

Něco návdavkem

Nevynechejte Jetřichovické vyhlídky, tři nejhezčí z Českého Švýcarska najdete nad Jetřichovicemi - orlí hnízdo zvané Mariina vyhlídka, vystavěná na pískovcovém ostrohu, Vilemínina stěna, na tu přejdete po můstku nad propastí, na poslední Rudolfův kámen pošplháte po kamenných stupních.

V Sasku leží nádherné stolové hory – Pfaffenstein, Lilienstein, Zirkelstein, Gohrisch, Grosser a Kleiner Zschirsten. Zdálky působivě mohutné, vyhlídky z nich stojí za námahu se vypravit na vrchol.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám