Hlavní obsah

Seniory uvězněné v bytě zachránili hasiči. Po žebříku snesli muže na nosítkách

Novinky, Leona Roháčková
Aktualizováno

Ve středu odpoledne si hasiče povolali na pomoc kroměřížští policisté. Měli pomoci při otevření bytu, ve kterém byli uvězněni dva senioři. Zdánlivě banální zásah se záhy změnil v komplikovanou záchranu manželského páru.

Foto: HZS ZLK
Článek

V bytě v ulici U Sýpek zůstali uvězněni dva senioři. Policii kontaktovali s tím, že se jim ztratily klíče a tak se nemohou dostat ven. Zatímco žena byla relativně fyzicky v pořádku, její manžel byl ve vážném stavu upoután na lůžko.

"Přes dveře se podařilo navázat komunikaci se starou paní. Zjistili jsme, že dveře jsou vybaveny bezpečnostními prvky a musely by být otevřeny násilně. Po čase se nám podařilo paní přesvědčit, aby otevřela okno a my mohli do bytu touto cestou," popsal situaci mluvčí hasičů Libor Netopil.

Hasiči vzápětí povolali automobilní žebřík AZ 30, s jehož pomocí se do bytu dostali nejen oni, ale i zdravotníci. Vzhledem k imobilitě starého pána byla k jeho transportu použita nosítka upevněná na automobilní žebřík. "Následně se policistům podařilo najít klíče od bytu, takže starou paní už do sanitky odvedli po schodech," konstatoval Netopil.

Celý zásah komplikoval pes, který své pány odhodlaně bránil. Odchytit jej museli strážníci.

Na zásah budou hasiči dlouho vzpomínat. "Na jedné straně si lidé chrání majetek, na druhé straně ale taková ochrana paradoxně může ohrozit jejich zdraví a život, protože se k nim v případě potřeby záchranáři jen těžko dostávají," posteskl si mluvčí. 

Reklama

Výběr článků

Načítám