Hlavní obsah

Senioři UKS Ostrava se vzdělávají také v klasické čínské medicíně

Novinky, Jiří Bárta

Univerzitní klub seniorů (UKS) při Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity si kromě dalšího vzdělávání ve Virtuální U3V organizuje i vlastní přednášky, besedy, exkurze aj. V pátek 20. ledna se uskutečnila velice zajímavá přednáška Mgr. Daniely Pilařové z TCM Academy s názvem Vztahy podle pěti elementů tradiční čínské medicíny.

Foto: Jiří Bárta

Přednášející lektroka Mgr. Daniela Pilařová

Článek

Senioři UKS si pozvali do své domácí fakultní učebny OSU erudovanou lektorku Mgr. Danielu Pilařovou, která mj. bude přednášet v letošním 1. pololetí v půlročním cyklu pro širokou veřejnost na TCM Academy základům tradiční čínské medicíny (škola se nachází v centru Ostravy na Šubertově ulici v blízkosti známé Stodolní ulice). 

V úvodu své dvouhodinové přednášky seznámila 45 seniorů s teoretickými, filozofickými a duchovními východisky TCM (taoismus, jin - jung, pět elementů) a zdůraznila jim, že tradice východního léčebného systému v žádném případě nezpochybňuje obrovský přínos moderní medicíny pro zdraví, ale nabízí holistický přístup ke zdraví pacientů.

V další části přednášky se věnovala pěti elementům Oheň, Země, Kov, Voda, Dřevo, jejich cyklům a vazbám, jejich přiřazením k orgánům lidského těla a jednotlivým ročním obdobím s cílem, aby mohl každý posluchač těchto znalostí využívat ve svém životě.

Lektorka se soustředila především na využití 5 elementů na oblast vzájemných mezilidských vztahů, používala celou řadu praktických příkladů z manželského a rodinného života, včetně svého (matka, otec, dvě dcery), na kterých ukázala přímou závislost těchto vztahů na oněch pěti elementech.

V závěru přednášky si posluchači s lektorkou i zacvičili se zaměřením na ledviny, které patří spolu se slezinou k nejdůležitějším orgánům těla, které odpovídají za velkou řadu našich chorob. Posluchači byli nadšeni obsahem i metodikou přednášky Mgr. D. Pilařové a požádali ji, aby v přednáškách v rámci činnosti UKS pokračovala i v dalších tématech TCM.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám