Hlavní obsah

Sedmý ročník Stanu proti melanomu vyvrcholí v areálu Planetária v Hradci Králové

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závěrečná akce již sedmého ročníku Stanu proti melanomu se bude konat 15. května od 13 do 18 hodin v areálu Planetária v Hradci Králové. Jeho součástí je solární a ozónová observatoř, která jako jediná měří vrstvu ozónu nad Českou republikou.

Foto: Stan proti melanomu
Článek

Letošní ročník akce Stan pro melanomu byl zahájen 22. a 23. dubna v Praze na Václavském náměstí, pokračoval 6. května na náměstí Svobody v Brně.

V pondělí 13. května se otevřou vyšetřovací ambulance návštěvníkům Shopping parku Avion v Ostravě a posledním městem, kam Stan proti melanomu zavítá, bude Hradec Králové. V areálu hradeckého Planetária poskytnou 15. května dermatologové Fakultní nemocnice Hradec Králové zájemcům zdarma odborné vyšetření. Pacientům s nálezem na kůži bude zajištěna návaznost na odborné pracoviště, na které se vyšetřovaná osoba může obrátit.  

Záštitu nad akcí v Hradci Králové poskytla poslankyně PSP ČR Vladimíra Lesenská, která o akci Stan proti melanomu řekla: „Vážím si iniciativy MUDr. Moniky Arenbergové, PhD., iniciátorky akce Stanu proti melanomu, a všech jejích spolupracovníků, kteří se obětavě podílejí na této akci. Počet případů melanomu každoročně přibývá a každá akce, která může zachránit zdraví spoluobčanů, je důležitá. Kožní nádory mají svůj prvopočátek již v dětství, proto vítám zaměření akce na vyšetření rodin s dětmi spojené s osvětou, jak se chránit před slunečním zářením."

Co by mělo člověka do Stanu proti melanomu přivést? Světlá kůže, mnoho pih, větší množství mateřských znamének (více než 50), kožní nádor v rodině, spálení v dětství, pravidelné dovolené u jižních moří nebo blízko rovníku, nově vzniklé pigmentové znaménko po 35. roku věku, měnící se mateřské znaménko.

Maligní melanom je nádor, který vychází z pigmentotvorných buněk. Na jeho vzniku se podílí především ultrafialové záření, a to zejména jeho UVB složka. Již rodiče rozhodují o tom, zda jejich dítě bude mít větší „šanci“ nádor dostat nebo ne. Je to dáno nejen genetickou výbavou, ale i pobytem na sluníčku v útlém dětství.

V současné době se předpokládá, že počet mateřských znamének na kůži přímo úměrně souvisí s dávkou ultrafialového záření, kterou člověk dostal v prvních letech života. I když maligní melanom vzniká z mateřských znamének jen někdy, vzrůstá při jejich vyšším počtu úměrně i riziko vzniku tohoto nádoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám