Hlavní obsah

Sedmimetrová letadla i obří plachetnice. Zámek Holešov vystavuje hobby modely

Novinky, Dana Podhajská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 250 modelů od 130 modelářů představuje výstava, která začala na zámku v Holešově. Prezentuje letadla o rozpětí sedm metrů, auta, závodní vozy, náklaďáky, lodě a velké plachetnice, ale také exponáty z historie holešovských pilotů jako jsou přilby nebo přístrojové desky.

Foto: Dana Podhajská

Obří plachetnice pro princeznu. Ukrývá takové poklady jako je miniatura kalamáře a smotané mapy.

Článek

„Ukazujeme průřez celou modelařinou a chceme nabídnout opravdu to nejlepší. Proto jsme oslovili modeláře z celé Moravy. Nevím o tom, že by se v Česku konala výstava podobného rozsahu," řekl Miroslav Polášek z Leteckomodelářského klubu Čmelák Holešov, který akci připravil ve spolupráci s Městským kulturním střediskem Holešov. 

Raritami výstavu jsou obří polomakety letadel jako je například vojenský bombardér Vickers Wellington, ve kterém létali českoslovenští piloti v Anglii a které mělo speciální lehkou a pevnou geodetickou konstrukci. Modelář, který toto letadlo konstruoval, na něm strávil tři roky času. Vytvořil však jedinečnou repliku v poměru jedna ku osmi.

V jednom z šesti výstavních sálů pozornost přitáhnou také plachetnice. Ta největší patřila princezně a autor na její konstrukci spotřeboval 400 metrů lanoví a 200 kladek. Dokázal propracovat a zachytit i detaily jako jsou smotané mapy, kalamář a láhev vína v podpalubí. Kuriózní je jistě fakt, že autor loď dokázal postavit ve svém jednopokojovém bytě.

Výstava nabídne také modely nákladních tahačů a aut, je jim vyhrazena jedna celá místnost. Některá nedělní odpoledne se veřejnost navíc může přijít do Holešova podívat, jak vypadají, když se pustí do provozu.

K výstavě hobby modelů patří také část věnovaná historii holešovského letiště. Autoři shromáždili některá vybavení pilotů jako přilby, kombinézy, přístrojové desky a vrtule. K vidění jsou také modely historických letadel, která poprvé vzlétla v roce 1928.

Hobby modely budou na zámku v Holešově vystaveny do 12. ledna 2018 vždy od úterý do neděle od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin. Návštěvníci si mohou u vstupu půjčit katalog, který je expozicí provede.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám