Hlavní obsah

Sedm výtvarníků představuje v Plzni svou tvorbu

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Galerie Jiřího Trnky na plzeňském náměstí Republiky hostí zajímavou a především rozmanitou výstavu.

Foto: Jan Kaše

Zcela zaplněná galerie při vernisáži výstavy

Článek

Ve středu 2. března byla slavnostně zahájena výstava s názvem Představujeme se, na které prezentuje svou tvorbu sedm umělců, nových členů Unie výtvarných umělců Plzeň.

Dílo Stanislava Bukovského, který je původním povoláním konstruktér, oplývá smyslem pro humor a veselostí, což umocňují i vhodně vybrané a použité barvy. Obrazy jsou plné života, a to doslova. Například Cirkus Bukovský, jak se jeden z výtvorů nazývá, přináší slony, pštrosy, koně, velbloudy, žirafu, ptáky. Avšak většina zvířat je „osedlána“ a asi i ovládána ženami. Zcela nahými.

Zcela odlišné motivy nám pak ukazuje Eva Kudrová. Její postavy jsou spíše vážné, zamyšlené, bez úsměvu. Má ráda vše neuchopitelné, neexistující, křehké a zdánlivé.

„Má kresba je jako otisk mých prstů. Způsob provedení je otisk mé duše. Když přemýšlím v odstínech šedi – chce se mi povídat o sobě, o konkrétních věcech, o všem živém,“ prozrazuje výtvarnice.

Kamila Horáková, která získala ocenění nejlepší učitel výtvarných oborů pro západočeskou oblast pro rok 2011 až 2013, čerpá především z přírody.

„Obrazy vytvářím technikou klasické olejomalby. Východiskem k mé práci je příroda. Ať je to krajina jako celek, nebo z ní vybrané inspirující partie… Snažím se zobrazit to, co může být při letmém pohledu skryté a podat tak osobní a poetickou výpověď,“ uvedla.

Karel Pašek se soustřeďuje především na zobrazení krajiny a nevyhýbá se ani práci v plenéru.

„Jeho uvolněný rukopis nese v sobě určitou šifru až tajemnost. Obojí současně podporuje vyznění barev,“ dočteme se na výstavě.

V galerii ale můžeme obdivovat nejen obrazy, ale také uměleckou knižní vazbu, kterou zde představuje Ivana Vyhnalová. Používá především tradiční materiály jako kůži, pergamen, autorský papír, ale nemá problém využít například i dýhu, plech či plexisklo. Jak umělkyně uvádí, každá vazba by hlavně měla odpovídat obsahu knihy a ilustracím.

A nejen knižní vazba, ale i tvorba textilní výtvarnice Evy Beránkové vnáší galerie něco odlišného a netradičního. Autorka má za sebou kolem třiceti módních přehlídek a výstav.

Pohled do architektury nám přináší Petr Šneberk, který vystudoval České vysoké učení technické a při doktorském studiu se zabýval oborem dějiny architektury a rekonstrukce památek.  

Výstava potrvá do 3. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám