Hlavní obsah

Sedloňov a výtvarnice Jarmila Haldová patří k sobě

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedloňov je horská obec ležící na úpatí Orlických hor. Mezi 220 stálých obyvatel patří i výtvarnice a řezbářka Jarmila Haldová.

Foto: Dana Ehlová
Článek

Její krásné ilustrace doprovodily na cestu ke čtenářům několik knih pohádek a pověstí z Orlických hor. V řezbářské dílně vznikly pod jejíma rukama reliéfy více než stovky českých panovníků, kteří ovlivnili vývoj našeho národa, rodí se tu i postavičky betlémů zasazených do zdejší krajiny a loutky, které dovedou potěšit nejen děti.

Rozměrem největší výtvarné dílo Jarmily Haldové však není součástí žádné dětské knížky. Vytvořila ho v průběhu jednoho týdne roku 2010 a zdobí celou čelní stěnu obřadní síně místního obecního úřadu.

Malba s typickými postavičkami připomíná dvě pověsti z historie Sedloňova. Jednak pověst o stavbě místního 300 let starého kostela, na níž se údajně podíleli i andělíčci, a dále pověst o vzniku sedloňovského znaku se sedlem a lilií. Tento mimořádný "obraz" je možné vidět v rámci prohlídky Síně Jarmily Haldové a památníku obce Sedloňov v zrekonstruované budově bývalé školy.

V prostorách nesoucích jméno výtvarnice je soustředěn průřez její tvorbou – dřevořezby, loutky, betlémy a ilustrace. Vedle toho jsou tu i historické dokumenty jako doklad doby, v níž v této obci vedle sebe dlouho pokojně žili Češi a Němci.                 

Reklama

Výběr článků

Načítám