Hlavní obsah

Šedesát příběhů o českém cestovatelském srdci

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi rádi cestují. Snad i proto, že nevelká česká kotlina sevřená je vprostřed kontinentu. Bez velehor, bez moře. Pyšnit se však můžeme řadou významných jmen cestovatelů a jedinečnými expedicemi. Česká televize před časem vysílala seriál Zapomenuté výpravy. Inspiroval ke knize se stejným titulem.

Článek

Autory televizního seriálu byli Miroslav Kačer a Marek Hýža. Na vzniku knihy Zapomenuté výpravy se podílel také Milan Švihálek.

Obsahuje šedesát příběhů pozoruhodných cest. Některé se vryly  a přetrvávají v živé paměti, jiné jsou polozapomenuté, některé neznámé. Přibližují výpravy často velmi rozdílných cílů i způsobů realizace. Společným pojítkem jsou sen, odvaha a úsilí k jeho naplnění, potřeba poznání, a to i sebe sama, mnohdy hranic vlastního já.

Předností příběhů je, že většina se odehrála v době nedávné, která nepřála objevitelským expedicím, ale i prostému přání vyrazit na dovolenou, víkend či jen na otočku nakouknout k sousedům za drátěným plotem.

Sotva u nás existuje, kdo by neznal legendární cestovatelskou dvojici Hanzelka – Zikmund. Únor 1948 je zastal na jejich první, velmi úspěšné výpravě. Těžko říci, jak by se odvážné plány realizovaly, přijít s nimi o něco později. Něco napovídá osud obou slavných cestovatelů, současně výrazných osobností po roce 1968. Zapomenuté příběhy vypovídají o těch méně známých či neznámých.

„Neprávem,“ míní v krátkém úvodu další velká legenda, Miloslav Stingl, a nabádá: „Čas cestování (a tedy i cestopisů) ještě ani zdaleka neskončil. Proto cestujte, cestujte, cestujte!“

Z knihy, která čítá přes 850 stran a množství doprovodného obrazového materiálu, těžko vyjmout příběh snad nejzajímavější. Zajímavé jsou všechny, přitom rozmanité, s různými východisky a cíli. Pozadí doby je na většině z příběhu znát.

Velmi zřetelně o tom vypovídá třeba příběh obdivuhodného mořeplavce, jachtaře-suchozemce Richarda Konkolského s pevnými kořeny k vlasti. Je logické a příznačné, že v zemi v srdci Evropy pod kopečkem Říp silně přitahují oceány a vrcholky nejvyšších hor.

A co když se někdo rozhodne třeba objet zeměkouli na bicyklu? Nebo Šlápoty - čtyři mladé holky, sportovkyně a horolezkyně rozhodnou dojít pěšmo po svých do Mexiko City na olympijské hry. Za rok, jak si slíbily, na podzim 1968 na místo dorazily. To již doma začínal velmi dlouhý podzim.

Šedesát příběhů, každý jiný. Dokládají, že i v nesnadných dobách při jasném cíli, velkém úsilí, vůli a trošce nezbytného štěstí lze mnoho dosáhnout. Zapomenuté výpravy dříve narozeným evokují události často zasunuté již v paměti.

Mladým přibližují pozoruhodné úspěchy z nedávné minulosti, inspirují k odvaze a vůli realizovat vlastní sny, v nichž cestovatelské expedice, jsou jednou z velké množiny možností. Kniha Zapomenuté výpravy je snad zvlášť vhodná pro dnešní dny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám