Hlavní obsah

Se svatým Vojtěchem okolím Přeštic

Novinky, Věra Kokošková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 26. dubna ve 14 hodin dojde v prostorách evangelické fary v Rebcově ulici v Přešticích (zhruba 200 metrů od vlakového nádraží) ke slavnostnímu otevření nové naučné stezky Po stopách sv. Vojtěcha.

Foto: Jiří Běl

Detail obrazu sv. Vojtěcha na skále v Ticholovci. Malbu naposledy obnovil ak. malíř Jaroslav Šindelář v r. 2009.

Článek

Se jménem sv. Vojtěcha je v krajině Přešticka spojena řada míst, opředených lidovými pověstmi. Stezka vede těmi nejzajímavějšími a na dvanácti informačních tabulích předkládá kromě popisu jednotlivých zastávek také životopis světce, spolu s výčtem základních křesťanských hodnot, o něž se zasazoval.

Trasa stezky je dlouhá téměř dvacet kilometrů a skládá se ze dvou přibližně stejných okruhů, vhodných jak pro pěší, tak i pro cyklisty. Vyznačena je místním značením ve tvaru oranžového šneka, který má evokovat vršek poutnické hole.

S otevřením stezky je spojena již 6. pouť k lesní kapli sv. Vojtěcha na vrchu Ticholovec u Přeštic, kam bude v 15.15 hod vypraven z přeštického náměstí speciální autobus. Sama pouť začíná v 16 hodin. Kromě toho bude v tento den pro veřejnost mimořádně otevřen chrám Nanebevzetí P. Marie v Přešticích.

Účastníci akce si na památku odnesou diplom. Ti, kteří to tuto neděli nestihnou, si mohou rodinný výlet po stezce kdykoli naplánovat podle průvodce stezkou, který je k prolistování i ke stažení na webu: stezka-vojtech.cz

A komu náleží poděkování za vybudování svatovojtěšské trasy? Jde o výsledek spolupráce několika přeštických organizací - KČT Úhlava, Spolku pro záchranu historických památek, Sboru evangelické církve a dále MAS Aktivios, a. s., Města Přeštice a obcí Příchovice a Řenče. Na spolufinancování se podílel Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova v rámci osy IV. LEADER.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám