Hlavní obsah

Sdílené nářadí - pozoruhodný nápad neziskové organizace v Kujavách

Novinky, Lucie Navrátíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stává se vám někdy, že potřebujete nějaké nářadí a nemáte jej doma, nebo vám naopak překáží doma nářadí, které potřebujete jen občas?

Foto: Marián Vorel
Článek

Zajímavý nápad uvádějí do praxe nadšenci z Pidifarmy Petrklíč help v Kujavách na Novojičínsku. „Jedná se o novátorský přístup, který je inspirován zahraniční praxí,„ představuje Petr Kantor z neziskové organizace Petrklíč help projekt, ve kterém lidé hospodařící na místní ekofarmě budou nabízet ke sdílení nejrůznější pracovní nářadí.

„Je pravdou, že drtivá většina domácího nářadí leží po většinu času v kůlně nebo dílně. Přesto se bez něj tu a tam neobejdeme, ale z ekonomického hlediska není rozumné individuálně investovat do vlastní sady nářadí,” vysvětluje.

Koncept sdíleného nářadí by měl pomoci v prvé řadě bourat ostych, který lidem často brání oslovit souseda s prosbou o zapůjčení sekačky.

Pro začátek pomohla s nákupem nářadí Nadace VIA, která ze svého programu na podporu komunit ViabilityNet 2.0 podpořila pořízení základního nářadí pro sdílení.

„V budoucnu by v dílně mohla být k zapůjčení motorová pila, zahradní sekačka, štěpkovačka, samozřejmostí bude drobné nářadí jako kleště, kladivo, šroubovák apod.,” vyjmenovává seznam nářadí Marian Vorel, který bude na Pidifarmě tuto komunitní dílnu spravovat.

„Uvítáme rovněž dary funkčního nářadí, které může ještě dobře posloužit dalším uživatelům prostřednictvím naší sdílené dílny, nebo můžeme také spravovat nářadí, které majitel využívá zřídka a zabírá mu zbytečně příliš prostoru,” doplnil Vorel.

Model komunitního sdílení je již nějaký čas populární nejen proto, že šetří peníze i zdroje na jejich výrobu. Lidé si tak mohou například svůj krumpáč zarezervovat na webu s časovým předstihem před plánovanou prací a následně si jej vyzvednout v přesný čas.

Podobným způsobem se v moderních městech západních zemí sdílí i jiné komodity. Tímto sousedským způsobem se často lidé zbavení sociálního kontaktu rádi socializují. Důkazem je i úspěšnost projektů jako Freecycle (sdílení jízdních kol), nebo Collaborative Consumption Hub, který nabízí zapůjčování aut a společné cesty vlastním dopravním prostředkem do práce.

Slavnostní otevření proběhne 30. dubna ve 14 hodin v rámci malého festiválku na farmě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám