Hlavní obsah

Sdílená kola v Ostravě budou zdarma až třicet minut

Novinky, Josef Zajíc

Sdílená kola v Ostravě budou v následujícím měsíci zdarma po dobu třiceti minut místo obvyklých patnácti. Je to reakce města Ostravy v období nouzového stavu, který vyhlásila vláda.

Foto: Josef Zajíc

Sdílená kola v Ostravě budou zdarma až třicet minut.

Článek

Stává se tak po dohodě se společností Nextbike Czech Republik. Všechna sdílená kola v Ostravě jsou pravidelně dezinfikována.

„K preferovaným způsobům pohybu po městě patří momentálně kromě chůze jízda na kole, proto zavádíme po dohodě s provozovatelem možnost zapůjčení sdíleného kola zdarma až na dobu třiceti minut. Reagujeme tak na aktuální situaci a rádi bychom občanům aspoň trochu ulehčili v této nesnadné době. Bikesharing má sloužit prioritně jako služba pro nutnou přepravu do práce, obchodu nebo lékárny. Prosíme všechny, aby kola využívali právě k těmto účelům, a ne k projížďkám,” uvedla náměstkyně životního prostředí Kateřina Šebestová.

Třicetiminutová výpůjčka zdarma bude v Ostravě platit zatím od 18. března do 18. dubna. V patnácti městských obvodech je k dispozici 900 kol umístěných na 280 stanicích. Kole je možné také rezervovat.

„Servisní tým sdílená kola systematicky dezinfikuje - řídítka, sedlo i zámek. I přesto ale doporučujeme, aby všichni, kteří si půjčí kolo, použili vlastní rukavice. Věřím, že patnáct minut zdarma navíc pomůže lidem v této době s lepší dostupností například na cestě do práce nebo z práce,” řekl za společnost Nextbike Lukáš Luňák.

Sdílené kolo se dá půjčit prostřednictvím mobilní aplikace. Bikesharing mohou využívat také ti, kteří nemají staženou aplikaci ve svém chytrém telefonu, případně nemají připojení k internetu.

Umožňuje to systém Interactive Voice Response. Tento telefonický robot funguje 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Zájemce o půjčení kola pouze zavolá na infolinku 581 652 047, zvolí si, kde si chce kolo půjčit, naťuká na displeji svého telefonu číslo kola a robot kolo na dálku odemkne. Volat je ale nutné z čísla, na kterém má majitel telefonu založený účet u provozovatele systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám