Hlavní obsah

Sdílená kola jsou v provozu i v Havířově

Novinky, Josef Zajíc

V pátek 26. července v pravé poledne Havířov spustil provoz sdílených kol. Občané Havířova se mohou těšit na 80 kol firmy Nextbike, která naleznou ve 20 stanicích po celém městě. Jezdit na nich budou lidé moci až do října 2019. Další sezonu pak odstartují sdílená kola v březnu 2020.

Foto: Josef Zajíc

Sdílená kola v Havířově firmy Nextbike.

Článek

Momentálně službu sdílených kol firma Nextbike provozuje v Prostějově. Druhým městem byla v dubnu 2019 Ostrava a třetím velkým městem Moravskoslezského kraje je Havířov. Firma chystá od září sdílená kola v Berouně, ale to budou čistě jen elektrokola.

„Jsem velmi potěšen, že i obyvatelé Havířova budou moci využívat služeb bikesharingu, a to ať na rychlý přesun po městě nebo si kolo půjčit i třeba na víkendovou vyjížďku. Prvních 15 minut jízdy bude, díky podpoře města, pro uživatele zdarma a za následující půlhodinu výpůjčky zaplati občan, který si kolo vypůjčí, 20 korun,” řekl havířovský primátor Josef Bělica.

Kola si zájemci jednoduše vypůjčí přes mobilní aplikaci Nextbike, která je dostupná ve verzi IOS, Android a Windows. V případě, že uživatel nevlastní chytrý mobilní telefon, může si kolo vypůjčit přes zákaznickou linku. Celý proces trvá jen několik sekund.

„Jsme velmi rádi, že je Havířov dalším českým městem, kde můžeme nabízet naše služby. Více než patnáctiletá zkušenost firmy Nextbike přinese občanům nejrychlejší, nejlevnější a ekologicky nejšetrnější možnost dopravy, která zároveň podporuje i zdravý životní styl,” řekl k projektu sdílených kol jednatel společnosti Nextbike Lukáš Luňák.

„Firma Nextbike v červnu zvítězila ve veřejném zakázce havířovského magistrátu. Město vyčlenilo ze svého rozpočtu 2 420 000 korun, kterými chce pokrýt náklady na dobu určitou, a to do listopadu 2020,” informovala Michaela Adamcová, tisková mluvčí Magistrátu města Havířova.

Zkušenosti z Ostravy

Občané Ostravy bikesharing vyžívají již druhým rokem. V roce 2018 jezdili s jízdními koly firmy Rekola. Od 15. dubna 2019 se rozjel další projekt sdílení kol, tentokrát z vítězem soutěže firmou Nextbike. V současné době je v užívání 600 kol, které mají stanoviště na 220 stanicích po celé Ostravě.

„V Ostravě za první tři měsíce letošního provozu si lidé sdílené kolo půjčili téměř 156tisíckrát, to znamená přibližně 1620 výpůjček denně. Aktuálně je ve službě registrováno 26 939 uživatelů. Rekordním půjčovním dnem byl čtvrtek 18. července během festivalu Colours of Ostrava. Lidé si půjčili 3 336 kol a také čtyřnásobně vzrostl počet registovaných uživatelů. Podle statistiky si uživatelé nejvíce kola půjčují v pátky a nejméně v neděli,” informovala Andrea Vojkovská. tisková mluvčí ostravského magistrátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám