Hlavní obsah

Sázavafest se vrací k řece, hostit ho bude Světlá nad Sázavou

Novinky, Michaela Poláková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Multikulturní festival Sázavafest 2013 se bude konat v termínu 1. až 4. srpna 2013 ve Světlé nad Sázavou.

Článek

Předchozí ročníky festivalu se konaly v různých městech a obcích podél řeky Sázavy. V příštím roce se bude konat už třináctý ročník, ten první proběhl v Týnci nad Sázavou, poté se stěhoval do Sázavy a přes Kácov se přesunul až do Benešova.

„Organizátoři Sázavafestu, konkrétně ředitel festivalu Pavel Kloupar, kontaktoval starostu Jana Tourka už před prázdninami. Důvod, proč se přemístil festival do Světlé, je ten, že jej organizátoři chtějí vrátit zpět k řece Sázavě, což poslední hostitelské místo nesplňuje,“ uvedla Lenka Arnotová, místostarostka Světlé nad Sázavou.

Ze začátku ale v jednání panovalo velké množství problémů. „V diskusi se samozřejmě objevily obavy, aby nedošlo k devastaci parku, ale celkově převažoval názor, že by bylo dobré konání Sázavafestu ve Světlé podpořit. Pavel Kloupar ze zkušenosti ví, že festival navštěvuje nekonfliktní cílová skupina lidí všech věkových kategorií. Už dnes víme, že místo konání bude v areálu zámeckého parku, program proběhne na dvou hlavních a dvou vedlejších podiích. Na nedalekých prostranstvích v sousedství parku je dostatečné zázemí pro stanové městečko,“ informovala Lenka Arnotová.

Festival je velký, musela tedy padnout otázka, co bude festival znamenat pro obyvatele města. „Pan ředitel rozptýlil pochybnosti z toho, že v parku bude nepořádek, případně že dojde k jeho devastaci. Od toho tam budou pořadatelé, aby jednak na dodržování klidu a pořádku dohlíželi a také po skončení festivalu musí park a přilehlá místa předat v naprostém pořádku. Pro obyvatele města nabízejí organizátoři zvýhodněné vstupné,“ vysvětlila Lenka Arnotová.

Festival takové velikosti se může podepsat i na fungování města. Místostarostka Lenka Arnotová popsala i možné komplikace. „Samozřejmě to nebude jednoduché, návštěvnost těchto festivalů se pohybuje kolem patnácti tisíc lidí. Organizátoři ze zkušenosti informují, že je ale třeba si uvědomit, že tato maximální návštěvnost není po celou dobu konání festivalu. Většina návštěvníků si vybírá program na jeden, maximálně dva dny. Konání festivalu bude určitě zajímavé i pro místní podnikatele, přínos ale vidíme především v propagaci města,“ řekla místostarostka Světlé.

Zatím to vypadá, že Světlá přivítá festival pouze v příštím roce. „Zatím uvažujeme o jednom ročníku, ale realita ukáže, jak se vše zvládlo, zda se splnila očekávání všech,“ dodala Lenka Arnotová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám