Hlavní obsah

Sauna slaví v Ústí nad Orlicí 50 let trvání

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městská společnost Tepvos - úsek rekreačních služeb v týdnu od 2. do 8. prosince připomíná 50letou historii sauny v Ústí nad Orlicí.

Foto: archiv Tepvosu

Suchá finská sauna s kapacitou 30 míst se saunovací místností a přilehlými moderními sprchami.

Článek

Psal se 20.listopad 1969, kdy došlo v Ústí nad Orlicí ke kolaudaci, v té době pro zdraví velice propagované, sauny. K její výstavbě pomohla inspirace získaná na ostravské konferenci o sauně v roce 1968. Pod vedením předsedy tělovýchovné jednoty Jiskra Ing. Lubomíra Kasala tak byla otevřena vedle sportovního stadionu moderní městská přírodní sauna, která sloužila nejen sportovcům, ale také všem obyvatelům města.

Dnes provoz zajišťuje Městská společnost Tepvos, která na podzim roku 2013 provedla rekonstrukci, kdy byly zmodernizovány sprchy, nad ochlazovacím bazénem přibyla nová střecha a zvětšen byl i prostor šaten. Celkově suchou finskou saunu s kapacitou 30 míst dále tvoří ochlazovací bazén s ledovou vodou z hloubkového vrtu, moderní sprchy, venkovní terasa, odpočívárna a společenská místnost s možností malého občerstvení.

Každodenní provoz je rozdělen na samostatné skupiny žen a mužů, v pátek navíc na rodiče s dětmi. Trendem posledních let se stalo společné saunování, a to v pondělí a v neděli, v sobotu ve vyčleněných hodinách od 18.30 do 21. hodiny.

Nebylo by však oslavy, kdyby nebylo vzpomínek a hodnocení činnosti. V Ústí nad Orlicí působil jako dětský lékař MUDr. Antonín Mikolášek, který se stal propagátorem saunování dětí z mateřských škol, které přispívá ke snížení jejich nemocnosti. Navíc byly prokázány i velmi dobré výsledky u léčení astmatu dětí v Dolní Čermné.

Pro doplnění informací z dlouholetých zkušeností tohoto nestora saunování se pracovnice marketingového oddělení Tepvosu Markéta Vojvodíková vypravila na návštěvu do Dolní Dobrouče, kde dvaadevadesátiletý lékař Antonín Mikolášek žije a stará se se svojí šestaosmdesátiletou manželkou o malé hospodářství. Vybudovali si svoji domácí saunu, která jim očividně slouží ku prospěchu zdraví.

Záznam této besedy s almanachem starých fotografií se tak zároveň stal příkladnou výzdobou foyer sauny. Návštěvníkovi je tímto způsobem připomenut správný postup i příznivé účinky saunování na aktivaci oběhového a imunitního systému.

Účinnost lze ještě zvýšit absolvováním masáží a pro celkovou pohodu, fyzickou i psychickou, lze podstoupit za doprovodu relaxační hudby, při světle svíček a vůní orientálních olejů přenesení do jiného světa. Vždyť thajské masáže, které jsou dnes využívány jako prevence pro uvolnění blokád, byly před 2000 lety léčebnou metodou.

Navíc saunování může přinést i kulturní pobavení, kdy jsou pořádány tak zvané sauna show, což je speciální divadlo, kdy za působení vonné esence lze sledovat aktéry v tematických kostýmech při příbězích Pirátů z Karibiku, Ledové královny, Noční Paříže a dalších divadelních vystoupení.

Reklama

Výběr článků

Načítám