Hlavní obsah

Saský zámeček Wackerbarth vítá vínem Vánoce

Novinky, Vratislav Konečný

Na zámku Wackerbarth v Radebeulu u Drážďan začínají v pondělí 26. listopadu adventní prohlídky vinařství s ochutnávkou pravé drážďanské štoly. O víkendu 14. až 16. prosince 2012 pořádá vánoční trh se 45 stánky saských řemeslníků a manufaktur.

Foto: archiv schloss Wackerbarth
Článek

Kvalitní ručně zhotovené výrobky tu prodávají přímo jejich tvůrci, například minimalistické moderní vánoční pyramidy z vesničky Langenweißenbach, stützengrünské kultovní štětky na holení z pravých jezevčích hřbetních chlupů, hebké mohérové deky z Crimmitschau, plyšová zvířátka z Drážďan, rukavice z nejjemnější kůže. Dále se zde představí stánek stoleté přádelny lněného prostírání z Horní Lužice či hodinářská manufaktura Lange & Heyne z Drážďan, výrobci dámských kabelek, hudebních nástrojů, panenek a dalších hraček a andílkové s hliníkovými křídly tu prý také budou. Milovníci exkluzivních sladkostí rádi nakouknou "pod pokličku" uměleckým cukrářům z chocolaterie "Adoratio" z Thürmsdorfu. 

Děti si tu mohou vyzkoušet vyrobit vlastnoruční dárky v zámecké vánoční výtvarné dílně. Vstupné se platí pouze při vstupu do prostor zámku (vinotéka, belvedér), kde se nachází vánoční trh s 45 stánky saských řemeslníků a manufaktur. 

• termín akce: 14., 15. a 16. prosinec 2012, pátek, 11–20 hodin,

• sobota, 10–19 h, vánoční výtvarná dílna pro děti 10–18 hodin,

• neděle, 10–18 hodin,

vánoční výtvarná dílna pro děti 10–17 hodin, vstupné pět eur, do 16 let vstup zdarma

Recept hraběte Wackerbartha

Originální recept na svařené víno s názvem „Weiß & Heiß“ ze saského vinařství Zámek Wackerbarth

Přísady: 750 ml bílého vína, 750 ml světlé hroznové šťávy, 1 1/2 chemicky neupravené pomeranče, 3 hřebíčky, 1 1/2 badyán, 1 1/2 tyčinky skořice, 3 lžíce pomerančového likéru Cointreau, 1 1/2 lžičky medu, 12 lžiček rumu.

Pomeranče umyjeme horkou vodou a nakrájíme na plátky. Hřebíček a badyán s plátky pomeranče ohřejeme v hroznové šťávě se skořicí. Přidáme bílé víno. Nyní se směs už nesmí vařit. Nakonec vmícháme Cointreau a osladíme medem. Nalijeme přes sítko do sklenic a podáváme s trochou rumu.

Reklama

Výběr článků

Načítám