Hlavní obsah

Šárka Hrouzková představuje svou výtvarnou tvorbu z posledních deseti let

Novinky, Alena Zavoralová

Městské muzeum a galerie v Poličce zahájilo 12. ledna osobitou výstavu malířky a výtvarné pedagožky, která nastartovala kariéru desítkám lidí – Šárky Hrouzkové. Ač se narodila v roce 1954 v Ostravě, od roku 1990 žije a pracuje ve východních Čechách v nedalekém Dolním Újezdě u Poličky.

Foto: Alena Zavoralová

Zleva kurátorka výstavy MgA. Jana Vlčková, Šárka Hrouzková, ředitel muzea PhDr. David Junek.

Článek

Od dětství inklinovala k umění, které nakonec určilo její životní dráhu. Po ukončení studia na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, oboru výtvarná teorie, výchova a bohemistika, působila několik let jako učitelka výtvarného oboru.

V učitelském povolání pokračovala i po přestěhování do východních Čech, kde v roce 2000 s kolegyní Pavlínou Vomočilovou založila v Dolním Újezdě soukromé Výtvarné studio, které se od září 2009 stalo soukromou ZUŠ, o.p.s. Kurzy této školy absolvuje ročně přes 200 dětí od předškolního až do maturitního věku. Otevřením poznání, jak vyjádřit své emoce, naladit se na krásu světa a umět ji zobrazit, škola zároveň vychovala řadu uměleckých osobností.

V současné době je také členkou Unie výtvarných umělců pardubického regionu a Klubu konkretistů KK3.

„S vlastní tvorbou jsem začala v 80. letech minulého století. Hlavním zdrojem inspirace mi byla okolní krajina včetně rodného Ostravska. Dále to bylo umění českého baroka a na základě cest do Číny, Tibetu a Latinské Ameriky se do mých vnitřních světů promítá vliv tibetské a mayské kultury. Vedle dědictví těchto dávných civilizací je to pocit empatie k všemu živému i neživému, kdy se zabývám existencí věcí, jež nás běžně bez povšimnutí obklopují,” říká o sobě malířka Šárka Hrouzková. „Jít za tím, co člověka baví. Soustředit se na přítomnou chvíli a všechno dělat s úplným nasazením, to je důležité...” dodává.

Výstava bude k vidění do 31. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám