Hlavní obsah

Santa Maria už brázdí vody Slezské Harty

Novinky, Alois Miarka

S 1. májem začala nová plavební sezóna na přehradě Slezská Harta na Bruntálsku. Zájemci o výletní plavbu lodí Santa Maria jen musí sledovat počasí.

Foto: archiv slezskaharta.eu

Santa Maria v přístavu.

Článek

Za silného větru, bouřky či deště zůstává nádherná, byť zmenšená replika Kolumbovy plachetnice v přístavišti v Leskovci nad Moravicí. To za příznivého počasí vyplouvá každou celou hodinu, poprvé už v 9 hodin.

Santa Maria byla největší ze tří lodí využitých Kryštofem Kolumbem při jeho první cestě roku 1492 přes Atlantský oceán. Její jmenovkyně na Slezské Hartě symbolicky objevuje nádherný kraj v podhůří Jeseníků, kraj vyhaslých sopek Velký Roudný, Malý Roudný a Venušina sopka, které se zvedají nad zátočinami. Při plavbě můžete obdivovat také panorama kopců Hrubého Jeseníku.

Loď měří na délku i s žerdí 20 metrů, její šíře dosahuje pouhých tří metrů. Jako správná plachetnice má také stěžeň, přesto není poháněna větrem, ale ekologickým plynovým motorem. To byla jedna z podmínek, aby Santa Maria mohla být vůbec na hladinu Slezské Harty spuštěna a uvedena do provozu. Přehradní nádrž má vysoký stupeň ochrany, je zásobárnou pitné vody pro níže položenou přehradu Kružberk. Proto sem smí pouze elektrické či plynové motory, nebo pouze lidská síla a pádla. Slezská Harta je ovšem vyhlášeným rájem rybářů, kteří tu líčí na kapry i kapitální sumce, i místem pro letní koupání a dovolené.

Lodní doprava nepochybně zvyšuje atraktivitu místa, je lákadlem pro turisty i místní. Nabízí se pro rodinný výlet či pro seniory milující nostalgii starých časů. Santa Maria vyplouvá při počtu nejméně čtyř pasažérů a nalodí nejvýše deset lidí. Děti do věku deseti let musí mít při plavbě průvodce – osobu starší 18 let. Loď nepřepravuje zvířata, jízdní kola ani kočárky.

Palubní jízdenky zakoupíte v Leskovci nad Moravicí v Informačním centru, které je po celou sezónu v provozu denně od 9 do 16 hodin. Tam také přijímají objednávky na plavbu: infocentrum@slezskaharta.eu , tel. 603 996 548. Přístaviště v Leskovci nad Moravicí najdete v blízkosti kostela sv. Vavřince, po dohodě vás může Santa Maria nalodit v přístavišti v Roudně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám