Hlavní obsah

Salesiánští dobrovolníci pedagogických programů si zvýšili svou kvalifikaci

Novinky, Ondřej Trojek

Znovu do školních lavic zavítaly přes dvě desítky budoucích pedagogických pracovníků českobudějovického Salesiánského střediska mládeže. Byli mezi nimi jak vedoucí zájmových kroužků, tak i vedoucí chaloupek – letních táborů.

Foto: Ondřej Trojek
Článek

Zákon o kvalifikaci pedagogických pracovníků ve školských zařízeních ukládá všem nekvalifikovaným pracovníkům v pedagogických programech zahájit pedagogický kurz v rozsahu 40 hodin nejpozději k 1. lednu 2015.

Toto odborné vzdělávání si Salesiánské středisko mládeže díky kvalitě a potřebné akreditaci objednalo u mateřské salesiánské školy VOŠ JABOK z Prahy. Kurz pod vedením doc. Michala Kaplánka byl rozdělen do tří víkendových modulů.

V rámci těchto modulů se vystřídala řada lektorů, která napomohla k obohacení a pestrosti tohoto kurzu, zvláště pak výborný blok s Pavlem Kaplanem, který zaujal svým lektorským přednesem všechny účastníky. Účastníci kurzu se zdokonalovali v základech pedagogiky, vývojové a sociální psychologie, metodiky a právních a hygienických předpisů. Kurz všichni účastníci ukončili řádnou písemnou zkouškou.

I když na počátku převládaly jisté obavy a nejistota jak kurz bude účastníky přijímán, na konci kurzu si vzdělávání všichni pochvalovali včetně nových kontaktů a přátelství.

Salesiánské středisko mládeže tímto kurzem nezískalo jen nutné splnění zákonných předpisů, ale získalo řadu ještě kvalitnějších pedagogických pracovníků, kteří jsou odhodláni se s odkazem na Dona Boska věnovat výchově a vzdělávání dětí a mladých lidí.

Závěrem se sluší poděkovat všem lektorům z VOŠ JABOK, hlavnímu garantovi doc. Michalu Kaplánkovi a Janu Horváthovi za catering a technické zajištění všech tří modulů.

Salesiánské středisko mládeže kromě zmíněného kurzu nabízí i vlastní pedagogické kurzy. „V současné době připravujeme zážitkový kurz pro oddílové a táborové vedoucí ve věku 14 – 25 let pod názvem Táborová akademie,” informoval hlavní organizátor kurzu Jiří Heller. Přihlašování na tento kurz je již zahájeno. Více informací naleznete na webových stránkách Salesiánského střediska mládeže České Budějovice.

„Důraz je kladen na zážitkovou pedagogiku, organizátoři kurzu vycházejí z předpokladu, že co se účastníci naučí, potřebují také prožít sami na sobě,” dodal Jiří Heller.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám