Hlavní obsah

Salesiánské středisko přivítá Štěpána Raka

Novinky, Eva Špačková

V pondělí 11. dubna v 19 hodin v Salesiánském divadle vystoupí kytarista Štěpán Rak na benefičním koncertě pro Salesiánské středisko mládeže v Praze - Kobylisích.

Foto: Archív Štěpána Raka

Štěpán Rak

Článek

Salesiánské středisko mládeže působí na Praze 8 již 21 let a za dobu jeho existence využilo nabídku rozmanitých činností a aktivit až 6000 dětí a mladých lidí. A nabídka je skutečně pestrá. Děti ve středisku mohou sportovat, věnovat se svým kreativním zájmům, navštěvovat volnočasový klub Oratoř, někteří využívají sociální služby, pomoc v těžkých životních situacích.

Pracovníky střediska ale potkáte i v terénu, kde nabízí sociální a sociálně právní poradenství mladistvým, kteří často neví, jak naložit s vlastním životem. A svoje aktivity najdou ve středisku kromě dětí i rodiče a celé rodiny.

Doménou střediska jsou chaloupky - tábory s menším počtem dětí, ale za to se skvělou rodinnou atmosférou, které ročně využije zhruba 300 dětí. A za všemi těmito programy a činnostmi se skrývá jeden cíl - pomáhat dětem růst a přebírat odpovědnost za svůj život.

Na podporu činnosti střediska pro děti a mládež v Praze - Kobylisích vystoupí v Salesiánském divadle skvělý český kytarista prof. Štěpán Rak.

V roce 2000 byl Štěpán Rak jmenován historicky prvním vysokoškolským profesorem kytary České republiky. Titul mu udělil prezident Václav Havel. V roce 2001 byl jako první kytarista na světě pozván k sólovému vystoupení na slavné moskevské konzervatoři P. I. Čajkovského.

V témže roce vystoupil společně s Alfredem Strejčkem v Mexiku. V roce 2002 vystupuje Štěpán Rak opět na moskevské konzervatoři a na prestižním světovém festivalu Moskevský podzim. K třiasedmdesáti zemím, které do té doby se svou kytarou navštívil, přibylo i Japonsko.

V únoru 2004 byl Štěpán Rak pozván na koncertní vystoupení jako první český kytarista do Číny. Ve stejném roce hostoval i na mezinárodním kytarovém festivalu Světoví mistři kytary, který se konal v Kalifornii v USA. Významným okamžikem bylo vystoupení v roce 2007 ve Florencii v Galerii Uffizi, kde společně s Alfredem Strejčkem provedli Komenského Obecnou poradu před obrazem Komenského od samotného Rembrandta.

Reklama

Výběr článků

Načítám