Hlavní obsah

Sál Richarda Vyškovského rozšířil expozici Muzea papírových modelů v Polici nad Metují

Novinky, Martina Váňová

Během vynucené pandemické uzavírky stihlo Muzeum papírových modelů v Polici nad Metují rozšířit svou expozici o Sál Richarda Vyškovského. Expozice představuje R. Vyškovského jako muže mnoha talentů a člověka se širokým rozhledem. Muzeum je od 11. května opět otevřeno pro veřejnost.

Foto: Muzeum papírových modelů

Sál Richarda Vyškovského

Článek

„Rozšíření expozice bylo v plánu na podzim. A tak jsme ho vzhledem k nastalé situaci jen trochu urychlili. Tady určitě patří poděkování všem, kteří nám byli s posunem termínu ochotni vyjít vstříc,“ uvedl ředitel muzea Pavel Frydrych.

Co se tedy v době nouzového stavu v muzeu stalo? V prvním patře probíhaly nejprve stavební práce, během kterých došlo i na novou podlahu. Pak následovala instalace nových výstavních vitrín a na úplný konce „zabydlení“ expozice – tedy samotná instalace exponátů.

Architekt Richard Vyškovský je nejznámějším a nejplodnějším autorem papírových modelů v Česku, respektive v Československu.

„Sál Richarda Vyškovského je poctou jednomu modeláři, který – jak se nedávno vyjádřil na facebooku jistý modelář – tady zanechal spoustu radosti. Ve spolupráci s rodinou Richarda Vyškovského jsme se rozhodli, že v muzeu představíme pana architekta nejen jako modeláře. Takže na stěnách budou vystaveny jeho grafické práce, kresby, skici a třeba taky vtipy, které v polovině šedesátých let publikoval v časopise Dikobraz. A jako bonus máme v expozici pracovní stůl Richarda Vyškovského,“ informoval Pavel Frydrych.

Kurátor Muzea papírových modelů, Vojta Čaban, na facebooku během instalace zveřejnil tuto zprávu: „Artefakt jak stehno. Originál pracovní stůl pana architekta Vyškovského. Instaluje se v Muzeu papírových modelů v Polici nad Metují. Jestli tohle nebude poutní místo, tak už nevím.“

Richard Vyškovský spolupracoval s časopisem ABC od roku 1969 a jejich spolupráce trvala více než půl století. Za svůj život publikoval přes 1 200 stran vystřihovánek, převážně v populárním „ábíčku“ a nakladatelství Albatros a v posledních letech ve vydavatelství Erkotyp. Zemřel na začátku srpna loňského roku, pár týdnů po svých devadesátých narozeninách.

Sál Richarda Vyškovského, který byl realizován za finanční podpory Královéhradeckého kraje, je součástí expozice jediného Muzea papírových modelů v Polici nad Metují, které je od 11. května znovu otevřeno pro veřejnost.

Kromě Sálu Richarda Vyškovského nabízí i novou podobu expozice, která prošla obměnou na konci února letošního roku. „Každoročně v únoru předěláváme celou expozici, abychom stále mohli dokazovat, jakou neuvěřitelnou šíři záběru má papírové modelářství,” dodal Pavel Frydrych.

Muzeum je v letním období (květen–září) otevřeno denně od 9 do 17 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám