Hlavní obsah

S královnou Viktorkou se můžete potkat v olomouckém tropickém skleníku

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Drobounká blondýnka natahuje dlouhé černé gumáky a vklouzává do nádrže. Za chvíli drží v rukou nádherný bílý květ největšího leknínu světa, Viktorie královské. Jana Pajerová se s Viktorkou kamarádí už přes patnáct let. Obě můžete v těchto dnech vidět v tropickém skleníku Flory Olomouc.

Foto: Leona Roháčková
Článek

"Letos vykvetla o měsíc později, což přičítáme dlouhé zimě. První květ se otevřel dnes v noci, druhý rozkvete v nejbližších dnech," uvedla žena, která nelituje, že vyměnila původní práci ekonomky za péči o rostliny ve sbírkových sklenících. "Je to nejen práce, ale hlavně záliba, s tím nic nenadělám," směje se. 

Viktorie mají ve skleníku hned dvě, první najdete u vchodu, druhou v posledním jezírku. Kvete právě ta druhá, první trucuje. "Nádrž, ve které Viktorka je, je vyhřívaná. Protože je to dost finančně náročné, letos je vyhřívána jen zadní nádrž, od přední oddělená silným sklem. Tomuto druhu leknínu chlad evidentně nesvědčí a tak ho vyměníme za nějaké odolnější druhy," dodala Jana Pajerová. 

V domovině je vytrvalou rostlinou, v našich klimatických podmínkách je kvůli nedostatku slunečního světla v zimních měsících pěstována jako jednoletá rostlina ze semen. Sbírkové skleníky Flory Olomouc jsou volně přístupné po celou dobu konání letní Flory Olomouc, od čtvrtka 15. srpna až do neděle 18. srpna. Přijďte se i vy pokochat krásou jedinečné Victorie regie.

Victoria regia 

Druh Victoria regia neboli Viktorie královská objevil v roce 1801 český botanik, lékař a cestovatel Tadeášem Haenkem v Rio Mamore, na přítoku řeky Amazonky. Unikátní rostlinu pojmenoval po anglické královně Viktorii. V Evropě byla poprvé vypěstována roku 1849 v Královské botanické zahradě v Anglii, v českých zemích v roce 1952 v Děčíně.

V domovských pralesích dorůstá Viktorka gigantických rozměrů. Kruhovitě-talířovité listy dosahují až 2 metry v průměru a unesou ležícího dospělého člověka. Traduje se, že nejednomu člověku zachránila život před aligátory. Sněhově bílé voňavé květy o průměru až 20 cm rozkvétají ve večerních hodinách. Květ vydrží několik hodin, maximálně však 2 dny, kdy přechází do tmavě růžových odstínů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám