Hlavní obsah

S intimními obtížemi i péčí o novorozence pomohou zdravotníci Nemocnice Nový Jičín i on-line

Novinky, Radka Miloševská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvalifikované odpovědi na otázky z oboru gynekologie i porodnictví mohou ženy i muži z celého Česka získávat také online. Nemocnice Nový Jičín nově zavedla do nabídky svých služeb i dvojici online poraden.

Foto: archiv nemocnice

MUDr. Javůrková Barbora z gynekologicko-porodnického oddělení rovněž odpovídá v online poradně

Článek

Poradny, ve kterých zkušení a kvalifikovaní lékaři radí a odpovídají na dotazy z oblasti gynekologie i porodnictví a také péče o novorozence, jsou bezplatné a lze se v nich dotazovat i anonymně, proto jsou dostupné opravdu všem.

Cílem poraden je poskytovat odborné informace a rady v případě neakutních obtíží. „Internetová poradna samozřejmě nemůže nahradit klasické vyšetření u lékaře. V mnoha dílčích problémech je ale účinným pomocníkem pro širokou veřejnost,“ vysvětluje MUDr. Miroslav Kobsa, MBA, primář dětského a novorozeneckého oddělení Nemocnice Nový Jičín, s tím, že díky snadné dostupnosti konzultace přes internet může poradna pomoci včas zachytit problematické případy pro účinnou léčbu. A to nejen v rámci regionu, ale i celého Česka. 

„Lidé mohou psát prakticky z celé republiky a ptát se na to, co je zajímá. V gynekologicko-porodnické poradně zodpovíme otázky ohledně těhotenství a porodu, v novorozenecké zase ohledně péče o čerstvě narozené děti či kojení. Samozřejmě jsme ale připraveni i na otázky na různé zdravotní potíže,“ vyjmenovává MUDr. Martin Trhlík, zástupce primáře gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Nový Jičín s tím, že dalšími nosnými tématy mohou být také antikoncepce, menstruace či obtíže s otěhotněním. 

K založení poraden přitom zdravotníky přiměla přímo poptávka ze strany pacientek a rodiček Nemocnice Nový Jičín. „Pacientky často napadají otázky, až když opustí ordinaci či porodnici, a řada z nich se také stydí o některých svých intimních problémech v ordinaci hovořit. Často pak volají a shánějí lékaře ke konzultaci, ti ale mohou být zaneprázdnění jinde. Pro tyto účely je poradna ideální,“ vysvětluje primář Kobsa s tím, že velkou výhodou je i časová úspora pro pacienty, kteří díky adekvátní odpovědi v pravý čas nemusí kvůli maličkosti cestovat k lékaři. Informace a mnohdy i rady, jak si sami mohou pomoci od drobných potíží, získají i pomocí webu. 

Dotazy do poradny mohou zájemci posílat online pomocí jednoduchého formuláře na webu nemocnice, ve kterém stačí vyplnit pouze znění dotazu a nadpis. Podpis či kontaktní e-mail jsou dobrovolné, díky čemuž se zájemci mohou ptát anonymně i na věci intimní a osobní. V historii dotazů je pak možné také vyhledávat pomocí klíčových slov.

Online formuláře pro otázky z oboru gynekologie, porodnictví a péče o novorozence najdete na adrese http://nemocnicenovyjicin.agel.cz/pracoviste/oddeleni/gynekologicko-porodnicke/porodnice.html v sekci „online formuláře“. Kromě gynekologicko-porodnické a novorozenecké poradny funguje v Nemocnici Nový Jičín od roku 2015 také poradna ORL, která je založena na stejném principu. Za dobu jejího fungování ji prozatím využilo okolo osmi desítek zájemců.

Reklama

Výběr článků

Načítám