Hlavní obsah

S Husou na provázku do nové divadelní sezóny

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Co naše republika nejvíc potřebuje? – 10 000 donkichotů, odpověděl prý Jiří Mahen v roce 1920 na anketní otázku. Našemu dnešku je jich třeba stejně naléhavě. Divadlo, které se názvem inspirovalo Mahenem, volí stejný inspirační zdroj. Do nové sezóny vstupuje s podtitulem 10 000 donkichotů.

Foto: Jakub Podešva
Článek

První sezona pod vedením nové umělecké šéfky Anny Davidové bude věnována lidem často odsouvaným na periferii zájmu. Domov důchodců, brněnský Bronx nebo cirkus... I tam zavede Husa na provázku diváky. Sezóna přinese pět inscenací režisérů zvučných jmen, posily v hereckém souboru. Také originální vizuál a nové internetové stránky.

„Sezona 2019-2020 je první, kterou jsme měli tu čest s dramaturgy Kateřinou Menclerovou a Martinem Sládečkem v Brně kompletně připravit. To s sebou přináší nejen velkou radost a vzrušení, ale také pocit zodpovědnosti. Vnímáme, jak vysoká očekávání jsou na nás kladena, a chceme věřit, že díky skvělým režisérům, kteří kývli na spolupráci s námi, silnému hereckému souboru občerstvenému skvělými herci Sylvií Krupanskou, Terezou Volánkovou a Dušanem Hřebíčkem a pěti pozoruhodným titulům se nám podaří naší vizi Provázku coby scény současných témat a nečekaných forem dostát," říká umělecká šéfka Anna Davidová.

Stejně jako Mahen, z jehož díla vyrůstá i název našeho divadla, nechceme ani my odpovídat další negací, ale upřít pozornost na hodnoty, které mohou spojovat při hledání společné vize,“ zdůraznila dramaturgyně Kateřina Menclerová, která na Provázek přišla v září z ostravského Divadla Petra Bezruče.

A jaké tituly sezóna 2019-2020 přinese? – „Už 25. října 2019 se mohou diváci těšit na ´neskutečnou diskusní show o skutečnosti´ s názvem Don Quijote. Půjde o současnou variaci na zřejmě vůbec první světový román - Cervantesova Důmyslného rytíře Dona Quijota de la Mancha v režii kmenového režiséra pražského Divadla Na zábradlí Jana Mikuláška," zve na první premiéru sezony dramaturg Martin Sládeček.

Do ulic a zákoutí vyloučené lokality se s provázkovským souborem vydá Jiří Havelka, loňský nositel Ceny Divadelních novin v kategorii Alternativní divadlo. Jeho divadelní průvodce brněnským Bronxem s názvem Brnox podle knihy konceptuální umělkyně Kateřiny Šedé bude mít premiéru 20. března 2020. Sezonu 5. června 2020 uzavře temně cirkusová inscenace prózy autorky rumunského původu Aglaji Veteranyi  Proč se dítě vaří v kaši v režii Ondreje Spišáka, zakladatele známého Teatro Tatro. Dveře domova důchodců, v němž vládne věčné mládí, ponejprv rozevře 15. ledna 2020 Anna Davidová coby režisérka autorské inscenace Domov na konci světa, ohledávající fenomén stárnutí a postavení starých lidí ve společnosti. Provázci neopomenou ani dětské diváky. 6. března 2020 ve spolupráci s výtvarníkem Františkem Petrákem je uvede A. Davidová ke sledování dvouaktovky petrohradského surrealisty Daniila Charmse Cirkus Abrafrk.

Návštěvníky osloví proměna vizuální identity divadla. Zaujmou nové internetové stránky a rozhodnutí dát na tiskovinách divadla prostor k prezentaci mladých začínajících výtvarných umělců. Proměna Provázku za nového vedení je znát již dnes. Tak např. v červnu otevřený dvůr se rychle stal jedním z brněnských hotsporů pro volný čas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám