Hlavní obsah

Rychlovlaky v Japonsku zase jezdí přesně na čas

Novinky, Jiří Šmucler

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonsko je pro cestovatele opět bezpečnou destinací vyjma oblastí postižených tsunami. V okolí jaderné elektrárny Fukušima se sice nejčetnější radioaktivní jód 131 rozpadl na stabilní xenón, přesto tato oblast zůstane nějaký čas neobydlená. Vydáme se proto raději na jih Japonska s bohatou historií.

Foto: Pagemoral

Šinkansen - starý a nový model rychlovlaku

Článek

Vždy, když chci napsat článek o stabilizaci poměrů v Japonsku, dojde tam k dalšímu zemětřesení. Japonci se však menším zemětřesením, pokud není přímo v jejich oblasti, již nevzrušují. Důležité pro ně je, že hojně využívané vlaky opět jezdí na čas a dopraví je do mnohdy vzdáleného zaměstnání.

Úroveň cestování je nesrovnatelná s tou středoevropskou. Komfort, přesnost a promyšlenost v dopravě budí obdiv. Projev úcty k cestujícím je vyjádřen nejen úklonou personálu, ale i jejich pozorností a laskavostí. Běda ale, když cestujete načerno.  

Vlaky tří rychlostních kategorií nabízejí četné služby a možnost relaxace pro dospělé i děti. Raritou jsou otočná sedadla. Nechtějte ale ušetřit čas nočním cestováním - od půlnoci do pěti ráno vlaky nejezdí.

Na jih se vydáme rychlovlakem Šinkansenem. Jezdí rychlostí až 320 km/h, zpoždění oproti jízdnímu řádu si dovolí jen do 6 vteřin a při zemětřesení automaticky zastavuje.  

Kjóto je asi to pravé město, které nás ohromí bohatou historií bývalého královského města. Vydáme se na hrad Nidžó, ze všech stran si prohlédneme zlatý palác a v Rjóanži s nejstarší zenovou zahradou posedíme a popřemýšlíme o tom, jací vlastně Japonci jsou.  

Na první pohled jsou uctiví, milí a k cizincům až úslužní. Ohledně náboženského vyznání jsou tolerantní. Říká se, že se rodí jako šintoisté, žení či vdávají jako křesťané (prý kvůli hezkým svatebním šatům) a umírají jako buddhisté. Jsou mimořádně pověrčiví. Daly by se uvést desítky případů, kdy jejich rozhodování je podřízeno pověrám. V chrámech si kupují papírky s věštbou budoucnosti a před zkouškou si studenti píší na tabulky prosbu o zdárný průběh zkoušky.  

Ani nás pověry neminuly. Cesta v parku nás přivádí ke třem pramenům vody. Jeden prý podporuje chytrost, druhý krásu, třetí přináší štěstí. Můžeme ochutnat jen jeden…

Reklama

Výběr článků

Načítám