Hlavní obsah

Ruiny Šelenburku u Krnova se měly stát kasinem

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

I takové nápady se po roce 1989 objevily, nemá ani cenu zkoumat, který vykuk s tím přišel. Tuto zprávu najdete napsánu na tabuli s hradní historií, kousek od vchodu do pozůstatků Šelenburku, Lobenštejna nebo také Cvilína.

Foto: Vratislav Konečný

Šelenburk měl mohutné opevnění

Článek

Můžete si vybrat, jedná se o stále týž objekt. Kopec Zadní Cvilín byl uměle zalesněn kolem roku 1900, takže zřícenina od silnice vedoucí z Opavy na Krnov není vidět.

Přednímu Cvilínu dominuje barokní poutní barokní Kostel Panny Marie Sedmibolestné a Povýšení svatého Kříže.

Ochrana obchodní stezky

Šelenburk nechal zřejmě zbudovat český král na počátku 13. století na strategickém místě hlídajícím obchodní stezky z polské roviny. Stávalo zde pravěké hradiště, poloha na kopci nad řekou hlídající pohyb podle řeky z Krnova na Opavu byla ideální.

Pohodlný přístup na místo je od poutního kostela, nedaleko se tyčí kamenná rozhledna Cvilín, sejdete kolem restaurace Šelenburk s výbornou kuchyní a po červené značce ke hradu. Tedy k jeho mohutnému a zarostlému torzu.

Mohutná zřícenina obklopená příkopem

Kolem hradu je celkem hluboký příkop, následuje třízónový parkán. Šelenburk měl hodně mohutné zdi, je to patrné i na zbytku mohutné válcové věže, zbylo z ní necelých devět metrů, průměr má 14 metrů. Jsou tu zbytky paláce a dalších staveb, nyní ve veselé shodě s bujným rostlinstvem, poskytující nektar spoustě hmyzu.  

Do hradu se vjíždělo po mostě přes příkop, v příkopu měla být i cisterna na vodu.

Hrad je zmiňován roku 1253, majitelem byl Jindřich z Lobštejna, což je jedno ze jmen ke hradu se vážícímu. Dalšími držiteli byli Benešovicové. Opavští Přemyslovci ho drželi a zastavovali a zase vykupovali až do roku 1474, pak se přitáhla vojska Matyáše Korvína a hrad dobyla.

Zeměpanským sídlem ale zůstal nadále, odtud se spravovalo Krnovsko. Jiří ze Šelberka a Kosti (odtud název Šelenburk) se tu usadil po roce 1493. Hrad nechal přestavět, více opevnit. Další přestavba byla za Jiřího Hohenzollerna z Aschenbachu, která majetek zakoupil roku 1523.

Po více než stu letech se do kraje přihnala třicetiletá válka. Hrad byl od té doby pustý a ponechán chátrání.

Zdivo posloužilo při stavbě silnice

Ze zříceniny bychom viděli více, ale ve 20. letech 19. století byla část zdiva rozebrána na stavbu silnice. I tak je to tu romantické, byť se protahujete bodláčím.

Lesy ČR na konci minulého století ruinu vzorně vyčistily od křovin a dalšího porostu, jenže plevel si dělá své a roste, kde chce.

Na Šelenburku probíhaly v letech 1932 - 1945 archeologické práce pod vedením krnovského badatele a stavitele Adolfa Hornyho. Nálezy tvořila keramika, mince, sekyrky, hroty šípů, vše je v krnovském muzeu.

Od Šelenburku vede nenáročná cesta do Úvalna k rozhledně Hanse Kudlicha.

Reklama

Výběr článků

Načítám