Hlavní obsah

Rudy Linka v Mikulově: skvělá jazzová show

Novinky, Dana Smrčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mikulovské kino zaplnili hudební fajnšmekři i obdivovatelky charismatického kytarového mága s výjimečným smyslem pro humor. V pondělí 25. října tam totiž byl na programu jazzový koncert v hlavní roli s Rudym Linkou.

Foto: Dana Smrčková

Rudy Linka v obležení mikulovských fanynek.

Článek

V rámci svého podzimního evropského turné zamířilo Rudy Linka trio i na jižní Moravu. Na kontrabas exceloval Joe Michaels, bicí měl v režii Hayden Hawkins a sám Linka ovládl kromě kytary i mikrofon, protože celým večerem provázel. „Není to jen výtečný muzikant, ale také vypravěč,“ vyzdvihl pořadatel akce Miroslav Šídlo. A jeho slova se potvrdila do posledního písmene.

„Jsem rád, že jsem opět v Mikulově. Mikulov mám rád. Dobře se skloňuje. Ale vezměte si třeba Zlín. Byli bychom ve Zlíně nebo ve Zlínu? Aha,“ narážel na některá úskalí češtiny Linka. „Český jazyk je těžký jazyk. Moje žena je Švédka a zničehonic se rozhodla, že se naučí česky. Chodí na lekce jednou týdně v úterý a vždycky když přijde, se na mě tváří naštvaně,“ vyprávěl Linka jako by nic a lidi se tak skvěle bavili i mezi skladbami.

Během večera zazněla třeba melodie s názvem California, kterou proslavila Joni Mitchell. „Vy jste velice milé obecenstvo, když po nás chcete, abychom pracovali přesčas, zvlášť v době ekonomické krize,“ komentoval s úsměvem neutuchající potlesk po poslední skladbě Linka. Publikum se dočkalo přídavku a fanynky nakonec odcházely s autogramem i společnou fotografií.

„Koncert mě uchvátil. Rudy Linka je mistr, který si na nic nehraje. Je prostě svůj. Ještě si doma pustím jeho desku. Jazz a blues, to je moje,“ popsala své dojmy Květa Budínová z Mikulova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám