Hlavní obsah

Rudolfínské slavnosti s účastí Rudolfa II. a alchymistů nabízí zámek Loučeň

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámecká slavnost v sobotu 2. června vrátí návštěvníky do období Rudolfa II. Bílá paní provede spolu s tajemnými postavami zámkem na tři způsoby a uvede program s renesančními tanečníky a zpěváky. Na louce budou probíhat souboje mušketýrů (soubor Legenda Aurea).

Foto: zámek Loučeň
Článek

Rudolf II. Habsburský (18. 6. 1553 / 20.1.1612) byl 22. 9. 1575  korunován v Praze králem českým. Během své vlády si oblíbil Prahu tak, že zde  zůstává po stavebních úpravách na Pražském hradu. Za jeho vlády město vzkvétá, stává se významným střediskem vědeckého i uměleckého života. Sám nasbíral  mnoho uměleckých artefaktů, s ním v Praze pobývá i Tycho Brahe, Johann Kepler a další, alchymisté.

Třináctá komnata Bílé paní vrátí návštěvníky do doby renesance, v níž žila Tereza Berková z Dubé, slavná Bílá paní loučeňská. „Bílou paní už mnozí skalní příznivci loučeňského zámku znají jako jednu z postav programu našich zámeckých slavností, jako  průvodkyni, nebo jako štědrou dárkyni, která dětem rozdává poukázku na 'ftipnou kaši' v zámecké restauraci. Při slavnosti 2. června se  Bílá paní loučeňská představí poprvé v hlavní roli,“ řekl manažer zámku Jiří Senohrábek.

Bílá paní zde osobně přivítá císaře Rudolfa II., který by měl dorazit se svým dvorním astrologem a s  malou skupinkou alchymistů, kteří si v zámeckém parku otevřou svoji alchymistickou dílnu, v níž budou pracovat na výrobě  zlata a elixíru mládí.

Návštěvníci slavnosti  se s Bílou paní setkají také jako s moderátorkou celodenního programu na zámeckém nádvoří. „Na tuto úlohu nebude sama. Doplňovat ji bude Černá paní švihovská. Tedy naše moderátorské duo bude v moderním duchu black & white,“ prohlásila Noemi Koukolová, koordinátorka  slavností na Loučeni.  

Dále uvidíte karlštejnskou Bílou paní, jinak Blanku z Valois, první manželku císaře Karla IV.,dále Perchtu z Rožmberka, která jako Bílá paní straší na jihočeských zámcích Hluboká, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, nebo Třeboň. V divadelně ztvárněných legendách návštěvníci postupně poznají životní osud jak jihočeské a karlštejnské, i samotné loučeňské Bílé paní.

Ta je provede na tři způsoby: klasicky, ve druhém budou hrát hlavní roli děti z knížecí rodiny a  zahalenou tajemstvím z projektu Otevřte 13. komnatu. „Tahle báječná rodinná hra začala na 10 českých hradech. Naše zámecká slavnost Třináctá komnata Bílé paní má za cíl upozornit na ni další turisty, ideálně celé rodiny, které o tomhle prožitku z poznání zámku úplně jiným způsobem, než je běžné, ještě nikdy neslyšeli. Podrobnosti se zájemci dozví na www.otevrte13komnatu.cz,“ sdělil manažer zámku Jiří Senohrábek 

„Krátce před 17. hodinou dojde k velké poznávací soutěži, kdy budou mít návštěvníci za úkol odhalit skutečnou Bílou paní loučeňskou. A protože se ocitneme ve starých dobách, soutěž poběží  podle pravidel 17. století: Soutěžící tak buď hodně získají, nebo naopak o mnoho přijdou. Snad nebudeme svědky nějaké krvavé popravy,“ předjímá poněkud záhadně  Jiří Senohrábek.    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám