Hlavní obsah

Rudolf Březa (1888-1955) – sochaře a legionáře připomíná výstava v Památníku Mohyla míru

Novinky, Jaroslav Štěpaník

S životem a dílem významného sochaře, rodáka z Podolí, se možno seznámit od 26. října 2018 do 6. ledna 2019 v muzejním pavilonu Památníku Mohyla míru.

Foto: Jaroslav Štěpaník
Článek

Výstava s názvem Sochař a legionář Rudolf Březa představuje osobnost, jejíž životní příběh byl výrazně spojen s osudem Československa.

„Ve svých třiceti letech se stal legionářem, na konci roku 1918 pak na Slovensku bojoval proti Maďarské republice rad. Během svého pobytu na Slovensku byl pak jako sochař pověřen sejmutím posmrtné masky Milana Rastislava Štefánika,“ uvedla autorka výstavy, historička Gabriela Zlámalová.

Také další osud Rudolfa Březy byl těsně spojen s Československem, a to ať už co do tvorby, tak působením v uměleckých spolcích. Na počátku dvacátých let pracoval pro Památník odboje, později pro Syndikát výtvarníků československých. Osm let před svou smrtí, v roce 1947, se stal členem Svazu československých výtvarných umělců.

Vedle modelu posmrtné masky generála Milana Rastislava Štefánika, s nímž se R. Březa osobně znal, je k vidění model nerealizovaného pomníku s názvem Výkřik Lidic (1946), model busty Mistra Jana Husa, autoportrét sochaře, model busty Marie Alšové – doklad jeho úzkého spojení s uměleckým spolkem Aleš a celá řada exponátů odkazujících na široký záběr umělce – medaile a odznaky, knižní ilustrace nebo návrh lidové vesty.

Výstava je součástí projektu Republika 100, kterým si čtyři brněnská muzea (Muzeum Brněnska, Muzeum města Brna, Moravské zemské muzeum, Technické muzeum v Brně) připomínají letošní významná osmičková výročí, především 100 let od vzniku samostatného Československa.

Mohyla míru na Prackém kopci u obce Prace, spjatá s bitvou u Slavkova, je kulturní památkou České republiky. Památník je součástí Muzea Brněnska. Muzejní pavilon je přístupný denně kromě pondělí v čase 9.00 až 16.30 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám