Hlavní obsah

Rozsáhlá pátrací akce zachránila promrzlého a zraněného seniora

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V lesním porostu u obce Tupadly na Kutnohorsku na několik hodin zabloudil 93letý senior. Ve středu v 10 hodin odešel z domu na pravidelnou vycházku, ze které se nevrátil. Jeho syn ohlásil v podvečer zmizení otce na policii.

Foto: archiv PČR Kutná Hora

Ze záchrany seniora

Článek

Policisté zjistili, že starého pána viděli naposledy v místě trvalého bydliště kolem 13.15 hodin. Pohřešování svého otce z obavy o jeho život a zdraví oznámil syn v 17.30 hodin na policejním oddělení v Čáslavi.

Policisté ihned provedli pátrání v nemocničních zařízeních, autobusových a železničních stanicích, na hlavních silničních tazích v okolí pohřešovaného. Opakovaně důkladně prohledali místa jeho trvalého bydliště a rodinný dům seniora.

Pátrací akce se okamžitě začala ve vytipovaných možných lokalitách, kde by se senior mohl nacházet. Pátrači byli rozděleni do tří skupin a začali tato místa prohledávat. Kolem tři čtvrti na osm hodin našel seniora jeden z dobrovolníků v lesním porostu nedaleko rybníku ve vzdálenosti  asi jeden a půl kilometru od  Tupadel.

„Policisté s hasiči pána odnesli z nepřístupného lesního terénu na komunikaci vzdálenou asi sto metrů, kde seniora předali zdravotníkům. Značně prokřehlého pána odvezla záchranná služba do nemocnice. Muž utrpěl zranění nohy, proto se nemohl postavit a vrátit zpět domů, upadl na zem do lesního porostu a čekal na pomoc. Byl vyčerpán, podchlazen, ale komunikoval,” informovala mluvčí Policie ČR Kutná Hora Mgr. Vendulka Marečková.

Pátrací akce po pohřešovaném muži se zúčastnilo celkem 20 policistů z Územního odboru Policie ČR v Kutné Hoře a dva policisté psovodi ze služební kynologie Domašín. Vzhledem ke špatným vzletovým podmínkám nemohl být přivolán k propátrání terénu vrtulník s termovizí. Na pomoc přijeli i dobrovolní hasiči z obcí Tupadly a Potěhy a kolegové z HZS Čáslav. Terén pomáhal propátrávat zejména velký počet dobrovolníků z řad spoluobčanů obcí Tupadly a Potěhy a dalších obcí (kolem 100 lidí).

„Všem, kteří se zúčastnili pátrací akce a podíleli se na záchraně lidského života, patří velké poděkování. Projevila se zde obrovská solidarita všech místních a okolních občanů obcí, kteří nejen spolupracovali s Policií ČR a dalšími přivolanými složkami, ale i aktivně se věnovali prohledávání lesního terénu a okolí, s cílem nalezení svého příbuzného-kamaráda-souseda, což se nakonec jedním z nich, podařilo,” dodala Marečková

Reklama

Výběr článků

Načítám