Hlavní obsah

Rozptýlit obavy ze soužití s cizinci chce akce na Praze 13

Novinky, Vratislav Konečný

Ke vzájemnému pochopení a bližší komunikaci s etnicky rozdílnými kulturami má přispět akce pořádaná v sobotu 24. června od 14 hodin v Centrálním parku Prahy 13 u Kuželkárny. Akce proběhne v rámci projektu Společná adresa - Praha 13.

Foto: Archiv radnice Praha 13

Z minulého ročníku.

Článek

Právě v Centrálním parku si v této městské části nejlépe uvědomíte, jak se zde cizinci usídlují. Nejlépe se to pozná na dětských hřištích, kde jazyk ani rasa mezi dětmi nehrají žádnou roli, hrají si všichni společně.

Děti se shodnou téměř vždycky. Okolní školky a základky jsou také multikulturní. Pravdou je, že některé komunity jsou uzavřenější, ale žádné větší konflikty tu nejsou.

Je to o poznání a toleranci

„Městská část Praha 13 dlouhodobě reaguje na fakt, že zhruba 15 procent obyvatel nepochází z České republiky. Projekt Společná adresa probíhá za finanční podpory Ministerstva vnitra ČR a městské části Praha 13. Snaží předcházet problémům v začleňování cizinců do naší společnosti. Opírá se čtyři základní pilíře – vzdělávání, informovanost, volný čas a regionální spolupráci. Šest mateřských a čtyři základní školy působící v Praze 13 poskytují dětem z jiného kulturního prostředí jazykovou přípravu, včetně prázdninových kurzů češtiny, v rámci informovanosti jsou publikovány letáky v různých jazykových mutacích a v neposlední řadě jsou organizovány různé volnočasové aktivity, které si kladou za cíl podpořit vzájemné soužití,” informovala mluvčí Prahy 13 Eva Libigerová.

Od Gruzie po Karibik

Sobotní odpoledne se ponese v duchu prolínání kultur. V parku vystoupí hudební kapela, kterou založili a ve které hrají migranti. Připraveny budou workshopy.

Dospělí se mohou nechat inspirovat multikulturní kuchařskou show s ukázkou tradičních receptů, k vidění a hlavně ochutnání bude pravá gruzínská grilovačka, vietnamská komunita předvede výrobu pravých jarních závitků a kromě dalšího zde budou připraveny karibské speciality.

Vstup na akci i doprovodné aktivity jsou pro veřejnost zcela zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám