Hlavní obsah

Rozpory okolo druhého vstupu do brněnské zoologické zahrady

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současný stav je ten, že brněnská zoologická zahrada zřídila v pondělí 2. července druhý vstup do zoo, byť pouze s letním provozem. Přesto je plně funkční. Podle starosty městské části Brno-Kníničky Bc. Martina Žáka však dopředu tento krok s vedením kníničské radnice nikdo neprokonzultoval.

Foto: Jiří Smutný

Slavnostní otevírání Africké vesnice a křest žirafy síťované (ředitel Hovorka uprostřed)

Článek

Na přímou žádost o stanovisko k celému problému starosta Kníniček Bc. Martin Žák sdělil: „To, že jsme zásadně proti, je mylné. Kníničky a naše zastupitelstvo je připraveno jednat s vedením Brna i se zoo ohledně vstupu, parkování a dalších možností, jak rozšířit i zkvalitnit celou zahradu. Bohužel jsme neustále stavěni do pozice o nás bez nás. O novém sezónním vstupu, ač o něm určitě nebylo rozhodnuto ze dne na den, jsme byli informováni až od novinářů.

Přitom jsme měli sezení s primátorem Vokřálem a ředitelem Hovorkou dva dny předtím. Nikdo nás o tomto neinformoval, plocha je pravděpodobně nelegálně, umístění pokladny se nyní řeší. Zoo polepilo dopravní značky v okolí bez vědomí odboru dopravy a policie, chybí zde alespoň provizorní přechod.

Dá se samozřejmě jednat a najít nějaké rozumné řešení, ale bohužel bez oboustranné komunikace to nejde, a proto se logicky bráníme. Není přece možné dělat vše bez rozmyslu a navíc i mimo zákon. Včera jsem měl na toto téma i jednání s ředitelem Hovorkou, ale nejsem přesvědčen, že to mělo úspěch.“

Ředitel Zoo Brno MVDr. Martin Hovorka, Ph.D, má na věc jasný pohled. Jeho obhajoba letního vstupu do zoo stojí na tvrzení, že jde o poskytnutí většího pohodlí návštěvníkům, kteří u starého vchodu nemají kde zaparkovat. Protože však starosta Žák podal směrem k zoo žádost o vysvětlení, bude tím dále zabývat.

„Žádost starosty jsem předal právníkům. Musíme zjistit, zda jsme neporušili vyhlášku nebo něco nepřehlédli,“ uvedl ředitel Hovorka.

Reklama

Výběr článků

Načítám