Hlavní obsah

Rozhledna na Velké Deštné bude. Ve výšce 1115 metrů nad mořem začaly zemní práce

Novinky, Dana Ehlová

Pohádková říše Orlických hor, kde v létě vládne princezna Kačenka a v zimě Rampušák, stojí za návštěvu kdykoliv - a určitě nejkrásnější se jeví při pohledu z vrcholových partií.

Foto: obec Deštné v Orlických horách (archiv)

Návrh rozhledny z ocelové konstrukce s dřevěným opláštěním, inspirovaný přírodními podmínkami, panujícími na Velké Deštné.

Článek

Již od konce 19. století se dalo dívat na region Rychnovska, Náchodska, Broumovska, Jestřebích i Stolových hor, Kralický Sněžník, Krkonoše a v případě dobré viditelnosti zahlédnout dokonce Ještěd z nejvyššího vrcholku Orlických hor - Velké Deštné, plochého hřbetu v nadmořské výšce 1115 metrů, původně nazývaného Sedmihradská hora.

Stávala zde dřevěná rozhledna, která se do 70. let 20. století pravidelně obnovovala, pak ale byla stržena. Úplně poslední stavba ve tvaru pyramidy měla dřevěnou konstrukci ze čtyř otesaných kmenů - nejednalo se o klasickou rozhlednou, ale spíš o vyhlídkové místo, připomínající myslivecký posed. Postavili ho skauti a pojmenovali Štefanova vyhlídka na počest hajného a člena Horské služby Štefana Matějky.

V drsných klimatických podmínkách však vydržela sloužit pouze několik let a zhruba před deseti lety byla z bezpečnostních důvodů odstraněna, a tak v novém tisíciletí v tomto směru Velká Deštná osiřela. Neodradilo to ovšem tisíce turistů, kteří sem každoročně přicházejí pěšky či přijíždějí na běžkách nebo kole, aby se ve všech ročních obdobích kochali krajinou Orlických hor z jejich nejvyššího bodu.

Plány na stavbu rozhledny nové se připravovaly mnoho let, občas se dostaly tzv. do šuplíku, občas ležely na stole. Reálnou podobu dostaly v roce 2016, kdy vznikl návrh rozhledny z ocelové konstrukce s dřevěným opláštěním a vyhlídkovou plošinou ve výšce 17,60 metru, inspirovaný přírodními podmínkami, panujícími na Velké Deštné.

O tom, že je zde třeba počítat především s deštěm, vypovídá už sám název hory, k němu se pravidelně přidává vítr o různé síle, která ovlivňuje směr a úhel padajícího deště - hlavním vizuálním a výtvarně-estetickým motivem návrhu se proto stal déšť unášený větrem.

Dalším zlomovým byl rok 2018, kdy dostal podporu ve formě dotace projekt Euroregionu Glacensis Česko-polská hřebenovka, díky němuž by mělo dojít k obnově historického fenoménu vrcholových partií. Součástí jsou i další rozhledny v Novém Hrádku a Olešnici v Orlických horách.

Vloni na podzim pak přišla z Deštného zpráva, kterou s nadšením kvitovali návštěvníci Orlických hor ze široka daleka. Obec totiž uzavřela smlouvu o stavbě rozhledny a v listopadu pak došlo k symbolickému předání „staveniště“.

„Zhotovitelem bude firma ELEKTROIN spol. s r. o. Náchod, náklady na stavbu činí 4 753 702 korun včetně DPH,“ uvedla starostka Alena Křížová s tím, že termín dokončení byl stanoven na říjen 2019. Také potvrdila, že novostavba rozhledny na Velké Deštné je součástí projektu Česko-polská hřebenovka východní část.

A současnost? Na staveništi se objevily zemní stroje a začaly hloubit jámu. „Z původně plánovaného začátku května musely být stavební práce kvůli nepříznivému počasí posunuty na závěr tohoto měsíce,“ okomentovala dění ve výšce 1115 m n. m. starostka Alena Křížová a pro nedočkavce doplnila: „Ještě předtím, než začala stavba rozhledny přímo na nejvyšším vrcholku, probíhaly práce v dílnách firmy ELEKTROIN v Náchodě, kde se vyráběly jednotlivé díly.“

Termín dokončení – říjen 2019 – stále platí!

Reklama

Výběr článků

Načítám