Hlavní obsah

Rovensko uctilo památku parašutistů ze skupiny Antimony

Novinky, Luděk Mucha

V sobotu 11. ledna proběhl v Rovensku pod Troskami pietní akt k uctění památky parašutistů Františka Závorky a Lubomíra Jasínka ze skupiny Antimony, kteří v lednu 1943 dobrovolně obětovali své životy pro záchranu obyvatel tohoto města.

Foto: Luděk Mucha

Vzpomínka na parašutisty ze skupiny Antimony

Článek

Tříčlenná paraskupina Antimony ve složení František Závorka, Lubomír Jasínek a Stanislav Srazil byla vysazena dne 24. října 1942 s úkolem obnovit přerušené spojení s Londýnem.

Akce však byla prozrazena a začal hon na skrývající se parašutisty. 15. ledna 1943 gestapo obklíčilo domek plavčíka Emila Lukeše na rovenské plovárně, kde se ukrývali Závorka s Jasínkem. Pod hrozbou, že pokud se dobrovolně nevzdají, stihne Rovensko osud Lidic, vyšli posléze oba vojáci ven, ovšem po požití kapslí s jedem.

Gestapo okamžitě povolalo místního lékaře Arnošta Kruse s příkazem udržet oba zajatce naživu. V jeho domě na rovenském náměstí oba 16. ledna 1943 zemřeli. Stanislav Srazil byl téhož dne zatčen v Horní Kalné a 20. dubna 1944 popraven v Terezíně.

Během pietního aktu na náměstí za účasti členů Klubu vojenské historie - roty Nazdar v dobových uniformách promluvila starostka Rovenska Zdeňka Nejedlá, která připomněla hrdinství obou parašutistů i statečné jednání tehdejšího rovenského starosty Josefa Kouřila.

Vzpomínkové akce se zúčastnila mj. i náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Hana Maierová. Po položení květin k pamětním deskám a vzdání vojenských poct se účastníci odebrali k domku plavčíka Lukeše, kde oba stateční vojáci raději dobrovolně ukončili své životy, než by se vzdali nepříteli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám