Hlavní obsah

Romantický zámek Žleby představí život šlechty v 19. století, sezonu zahájí sněm strašidel

Novinky, Ivana Kvasnicová

Kouzlo staré Anglie představuje zámek Žleby historickými interiéry - byly vytvořeny podle původních anglických předloh knížaty z Auersperka, s historickým divadelním sálem či vzácně dochovanou zámeckou kuchyní. Na 5. a 6. července připravil zámek noční představení, tentokrát na téma Být či nebýt?

Foto: zámek Žleby
Článek

Zakladateli gotického hradu Žleby byli podle dochovaných pramenů páni z Lichtenburka, a to Jindřich z Lichtenburka ve 13. století.

Roku 1356 hrad koupil císař Svaté říše římské a český král Karel IV. V následujícím období jej pronajímal různým nájemcům panského či rytířského původu.

Rozsah dnešního zámeckého komplexu je dílem pozdně gotické obnovy a přestavby hradu Janem z Vízmburka v polovině 15. století. Následně byly Žleby jednou z opor královské moci Jiřího z Poděbrad.

V 16. století se tu vystřídala řada zástavních držitelů, mezi nimi Bohdanečtí z Hodkova a Václav Chotouchovský z Nebovid. Za jejich držení došlo k přestavbě středověkého hradu na čtyřkřídlý renesanční zámek s arkádovým nádvořím tak, jak se v jádru dochoval dodnes.

Z dalších majitelů je třeba zmínit alespoň ty nejvýznamnější, jakými byli Kaisersteinové, Schönfeldové či Auerspergové. Žleby se dostaly do majetku starého tyrolského rodu Auerspergů roku 1754, kde zůstaly až do 20. století.

Původně gotickému hradu vtiskl Vincenc Karel Auersperg dnešní romantickou podobu ve stylu anglické neogotiky. Zámek byl opatřený novodobými hradbami s četnými věžemi, které měly evokovat vzhled středověkého hradu.

Romantický zámek Žleby je zcela jedinečný svými bohatě vybavenými historickými interiéry, které byly vytvořeny podle původních anglických předloh knížaty z Auersperka.

Při prohlídce můžete obdivovat skvostné kolekce uměleckých předmětů, rozsáhlou sbírku historických chladných i palných zbraní, rozličných starožitností, skla, porcelánu i keramiky, sbírku vzácných obrazů, historického nábytku od renesance po 20. století.

Přístupná je plně vybavené zámecké kuchyně s přilehlými historickými kuchyňskými provozy, hygienické zázemí, nabízející exkurs do běžného života na zámeckém sídle či jedno z mála dochovaných barokních divadel s původním vybavením a množstvím zachovaných divadelních kostýmů.

Výstup na zámeckou věž nabízí vyhlídku do okolí, ke kterému patří rozsáhlý anglický park o rozloze zhruba 24 hektarů, který vznikl v souvislosti s romantickou přestavbou zámku.

Ve vybraných dnech (4.–5. května, 20.–21. července, 10.–11. srpna, 28.–29. září, 26.–28. října) je součástí prohlídek návštěva zámecké kuchyně. Kuchtíci a kuchtičky v historických kostýmech se postarají o zajímavý exkurz do života zámku v dobách minulých. Na 5.–6. července, 30.–31. srpna a 20.–21. září připravila správa zámku tradiční noční výpravná představení tentokrát na téma Být či nebýt?

„Návštěvníci se mohou těšit na bohatě kostýmované představení odehrávající se v interiérech zámku. Průvodce diváky zavede na sněm strašidel, která se rozhodla vyřešit problémy v soužití s člověkem v dnešním světě. Vše se ponese v humorném duchu, co ovšem neznamená, že se nebudou řešit vážné problémy. Zkrátka otázka zní "Být či nebýt". Ráda bych nakonec upozornila, že ač je téma strašidel zdánlivě pohádkové, nejsou prohlídky určeny pro malého dětského diváka,” uvedla Mgr. Markéta Surovcová, zástupce kastelána zámku Žleby.

Reklama

Výběr článků

Načítám