Hlavní obsah

Rok zasvěcený Karlu IV. nabídne i Mezinárodní hudební festival a Noc kostelů

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní hrady a zámky vstupují do lucemburského roku, v němž si připomínají 700. výročí narození Karla IV. Na památkách se toho ale děje mnohem víc, např. moravské hrady a zámky rozezní XXI. mezinárodní hudební festival, řada památek se zapojí do Noci kostelů nebo Víkendu otevřených zahrad.

Foto: NPÚ

hrad a zámek Bečov

Článek

Státní hrady a zámky spravované Národním památkovým ústavem (NPÚ) vstupují do lucemburského roku, v němž si rozličnými akcemi připomenou 700. výročí narození Karla IV.

První červnový den zahájí hrad Křivoklát sérii akcí, jimiž chce představit Bibli Václava IV. z přelomu 14. a 15. století. Reprezentativní dílo je jako faksimile rozloženo do 9 svazků, z nichž bude vystaveno vždy 6 dvojstránek. Tento den také hrad zahájí noční prohlídky Lucemburkové na Křivoklátě.  

Hrad Zvíkov bude hostit další kolo zážitkového programu Na cestách s Karlem IV. (11. června). Projekt přináší návštěvníkům hradů Lipnice, Zvíkov, Litice a Bečov jedinečnou příležitost vyzkoušet si, jak se žilo a cestovalo s císařským dvorem ve středověku.

Na hradě Landštejn se 5. července setká Karel IV. s Vilémem z Landštejna, svým nejvyšším purkrabím a zároveň přítelem, na slavnostní hostině na hradním nádvoří.

Přestože je rok 2016 zasvěcen v prvé řadě Karlu IV., na hradech a zámcích ve správě NPÚ se toho děje mnohem víc.

Concentus Moraviae

Mezinárodní hudební festival 13 měst Concentus Moraviae nabízí příležitost propojit návštěvu malebných měst jižní Moravy a Vysočiny s jedinečnými hudebními zážitky. Tři desítky koncertů klasické hudby v kostelích i na zámcích se každoročně konají v červnu. V XXI. ročníku festivalu zaměřeném na smyčcové kvarteto se potkají Shakespeare, Beethoven a česká kvartetní tradice. Dramaturgové Jiří Beneš a Aleš Březina vybrali jako motto celého ročníku verš z Shakespearova sonetu č. 8: „Se strunou struna v téže tónině, v manželské souhře se vždy doplňují“.

V rámci Mezinárodního hudebního festivalu se uskuteční koncert Národního památkového ústavu na Pernštejně (13. června), na zámku Náměšť nad Oslavou zahraje Talichovo kvarteto díla L. von Beethovena a J. Suka (3. června) a na zámku Rájec nad Svitavou vystoupí Pražákovo kvarteto s díly L. von Beethovena a J. Suka (7. června). Dále na zámku Náměšť nad Oslavou zazní díla L. von Beethovena, F. Schuberta a A. Dvořáka v podání Modiglianiho quartetu (14. června) a návštěvníci zámku Lysice uslyší Škampovo kvarteto s díly A. Dvořáka, B. Smetany a P. Fishera (14. června).

Noc kostelů (10. června)

Noc kostelů nabízí možnost v noční atmosféře navštívit nejen kostely, ale také hrady a zámky.

Noc kostelů otevře vrata zámku Horšovský Týn, hradu Švihov, kde budou na nádvoří odlévat zvon pro hradní kapli, hradů Landštejn a Bouzov, který zpřístupní bezplatně hradní kapli, hradu a zámku Bečov, i zámků Valeč, Stekník, Velké Březno a kláštera Sázava.

Víkend otevřených zahrad (11. – 12. června)

Při této příležitosti nabídne Květná zahrada v Kroměříži komentované prohlídky, zahradní hernu a výtvarné dílničky a zážitkový program pro malé i velké Hrajeme si v Libosadu, výstavu zahradních plánů, vystoupení šermířského souboru Cruentus.

Akce se zúčastní i zámek Stekník, Velké Březno, Veltrusy, Hořovice, Mníšek pod Brdy, Kynžvart, Valeč, Krásný Dvůr, Libochovice, klášter Sázava a zahrady pod Pražským hradem

Reklama

Výběr článků

Načítám