Hlavní obsah

Rok Kohouta: Igor Piačka vystaví v rožnovské CreArs svá expresivně podmanivá díla

Novinky, Luboš Gassmann

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výtvarník českého původu přiváží na Valašsko svou ojedinělou tvorbu, ze které prýští čirá energie výbušných barev. Na výstavě budou ke zhlédnutí jak kresby, tak především velkoformátové obrazy mimořádné technické úrovně, naplněné silným obsahem a hlubokým citovým vkladem autora.

Foto: Galerie CreArs
Článek

Rok Kohouta je název vypůjčený z titulu stejnojmenného obrazu, jehož estetika je pro Piačkovu malířskou tvorbu signifikantní. Jeho dílo je plné protikladů, konfrontace ženského elementu a kultu síly, brutality, zvířeckosti i násilí, ale také neprobádatelného a záhadného světa mezilidských vztahů, které se umělec snaží ve své tvorbě zachytit.

Základ výtvarníkovy práce tvoří bravurně ovládnutá kresba, která mu umožňuje vytvářet díla s mimořádným citem pro detail a věrohodné zobrazení silných duševních hnutí. Přestože maluje figuru nejčastěji jako akt, nelze ji primárně nahlížet jako erotický motiv. Jak sám Piačka tvrdí, jedná se o pokus o zachycení „estetiky lidské krásy“ či archetypálních situací, které provází lidstvo od jeho počátku a jež tvoří prazáklad mentálních obsahů našeho bytí.

Nezaměnitelný výraz Piačkova malířského díla tkví v excentrické práci s barvou, jako médiem sdělení a také v jedinečné technice, kterou části svých obrazů doslova stříká na podklad. V kontrastu s precizní kresbou či téměř fotorealistickou malbou pak vzniká koláž dvou odlišných přístupu k budování prostorů a objemů, což se odráží i v emocionálním výstupu jednotlivých děl.

Toto výsledné spojení dvou, zdánlivě nesourodých, koncepcí však ve svém výsledku nabývá naprosto samozřejmého a logického výsledného tvaru se silnou výpovědní hodnotou. Velkoformátové plátna pak umělci poskytují nezbytný prostor k zachycení jeho fantastických snových vizí, v nichž expresivně vypjatá barevnost modeluje hmotu a její strukturu.

Rok 2017 je v čínském horoskopu rokem Ohnivého kohouta a nese se ve znamení píle, tvrdé práce a kreativity, která Igoru Piačkovi rozhodně nechybí. Kromě malby se věnuje také grafice, kresbě, ex-libris a známkové tvorbě.

Vernisáž výstavy za osobní účasti autora se uskuteční 13. září v 17:30 v galerii CreArs v Rožnově pod Radhoštěm. Úvodní slovo pronese přední znalec Piačkova díla PhDr. Ľudovít Petránsky.

Reklama

Výběr článků

Načítám