Hlavní obsah

Rok 2019 v Galerii výtvarného umění v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Galerie výtvarného umění v Ostravě na Jurečkově ulici připravila v roce 2019 celkem čtrnáct výstavních projektů, které zhlédlo téměř padesát tisíc lidí. Návštěvnost GVUO výrazně ovlivnila půlroční plánovaná rekonstrukce střechy Domu umění, kdy výstavní budova byla uzavřena.

Foto: Josef Zajíc

Galerie výtvarného umění v Ostravě. Dům umění na Jurečkově ulici.

Článek

V ostravském Domě umění se v roce 2019 uskutečnilo deset výstav a přes tři sta  doprovodných a edukačních programů. Dohromady je navštívilo čtyřicet tisíc osob. Další čtyři výstavy galerijních sbírek byly realizovány mimo Dům umění v Ostravě ve spolupráci s Domem umění v Opavě, Tatranskou galérii Poprad a Moravskoslezským krajem.

„Před téměř sty lety vznikal Dům umění jako moderní budova respektující trendy tehdejší světové architektury. Tato kulturní památka si zaslouží péči, proto Moravskoslezský kraj, jako zřizovatel GVUO, vloni financoval rozsáhlou rekonstrukci dvou střešních částí. V letošním roce dokončíme rekonstrukci posledního křídla budovy. Zajistíme opravu parket v horním sále Domu umění. Rekonstruovat se bude za provozu. Budeme se snažit, aby rekonstrukční práce provoz galerie nijak neomezily,” informoval náměstek hejtmana pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo.

Podle tiskové mluvčí Jany Malášek Šrubařové v roce 2019 byla nejnavštěvovanější výstavou DESET/současné německé umění ze sbírky Adam Gallery. Prohlédlo si ji téměř sedm tisíc návštěvníků. Na druhé příčce se umístila výstava ZISKY 2018 GVUO: (Kon)texty Jána Mančušky s necelými šesti tisíci návštěvníky.

„Edukačních programů a tvůrčích dílen se uskutečnilo dvě stě osmdesát a zúčastnili se jich děti, dospělí i hendikepovaní. GVUO uspořádala nebo se podílela na padesáti sedmi akcích, včetně vernisáží, festivalů a kulturních programů. GVUO je připravena pořádat kvalitní kulturní projekty všeho druhu i v roce 2020,” dodala Jana Malášek Šrubařová.

Výstavy v Galerii výtvarného umění v roce 2020

22. 1. - 22. 3. - vernisáž 21. ledna v 17.00 hodin - Jacques Callot / Zrcadlo světa - kurátoři: Jiří Jůza a Jan T. Štefan

29. 1. - 15. 3. - vernisáž 28 .ledna v 17.00 hodim - Marta Kolářová - kurátor: Milan Weber

8. 4. -   7. 6. - vernisáž 7. dubna v 17.00 hodin - Pavel Nešleha / Síla obraznosti - kurátorka: Mahulena Nešlehová

8.4. -  7. 6. - vernisáž 7. dubna  v 17.00 hodin - ZISKY 2018 GVUO: Josef Bolf - kurátor: Jiří Ptáček

24. 6. -  31. 8. - vernisáž 23. června v 17.00 hodin - HYBRID-IN - kurátoři: Zbigniew Libera, František Kowalowski

23. 9. -  3. 1. 2021 - vernisáž 22. září  v 17.00 hodin - Dělník je smrtelný, práce je živá - kurátorka: Renata Skřebská

Galerie výtvarného umění v Ostravě je příspěvkovou organizací Moravskoslezského kraje. Je největší sbírkovou galerií v kraji. Výstavy a akce ročně navštěvuje přes sto tisíc milovníků umění. Sbírky GVUO obsahují přes dvacet tři tisíc uměleckých předmětů. Kvalita sbírek řadí galerii mezi pět nevýznamnějších sbírkových institucí v České republice.

Další informací: www.gvuo.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám