Hlavní obsah

Rodný list novorozence vyřídí rodiče ve Vítkovické nemocnici v Ostravě přímo v porodnici

Novinky, Radka Miloševská

Nové detašované pracoviště matriky Úřadu městského obvodu Ostrava – Vítkovice bylo minulou středu slavnostně otevřeno na oddělení šestinedělí Vítkovické nemocnice.

Foto: Barbora Žembová

Manželé Urbánkovi převzali jako jedni z prvních rodičů rodný list od matrikářky Jiřiny Matějové ještě v porodnici Vítkovické nemocnice.

Článek

Novopečení rodiče si tak budou z nemocnice kromě miminka odvážet i jeho rodný list a odpadnou jim tak starosti s obcházením úřadů.

Pracovnice matriky bude rodičům v nemocnici k dispozici každý pracovní den od 10.00 do 12.00 hodin v prostorách půjčovny monitorů dechu u oddělení šestinedělí. „Místnost jsme za tímto účelem upravili a vybavili novým nábytkem. Úřednice může za maminkou samozřejmě dojít i na pokoj, bude-li to nutné. Věřím, že novinku, která vznikla díky perfektní dlouhodobé spolupráci s městským obvodem, rodiče ocení,“ uvedl předseda představenstva Vítkovické nemocnice v Ostravě Stanislav Jackanin.

Ročně se ve zdejší porodnici narodí přes 1500 dětí.

Přímo v nemocnici tak mohou rodiče vyplnit potřebné formuláře a předložit doklady nutné pro vyhotovení rodného listu dítěte. Ten je úřadem připraven k předání následující pracovní den. „Vznik nemocniční matriky je především přiblížením služeb městského úřadu občanům. Jejich služeb mohou využít všichni rodiče dětí narozených ve Vítkovické nemocnici, i když mají trvalý pobyt v jiném obvodě čí městě,“ doplňuje starostka městského obvodu Vítkovice Radomíra Vlčková.

Jednou z vůbec prvních maminek, která využila služeb nové matriky ve Vítkovické nemocnici, byla 33letá Michaela Urbánková z Ostravy. „Vyřízení rodného listu přímo v nemocnici je velká pomoc. Už jedno dítě mám, a tak chození po úřadech se starším a novorozeným dítkem by pro nás bylo náročné. Takto jsem měla vše vyřízené pod jednou střechou za pár minut,“ svěřila se paní Michaela Urbánková, která si dnes společně s manželem převzala z rukou vedoucí matriky Jiřiny Matějové rodný list své včera narozené dcerky Terezie.

Kromě vyřízení rodného listu si mohou rodiče na stejném místě sjednat rovněž zapůjčení monitoru dechu, který slouží jako prevence syndromu náhlého úmrtí novorozenců.

Reklama

Výběr článků

Načítám