Hlavní obsah

Rodinný pivovar sbírá jedno ocenění za druhým

Novinky, Radka Jílková

Od minulého roku má hanušovický pivovar na Moravě konkurenty - milovníci zlatavého moku mohou smočit ret i v minipivovaru Jeseník. Holba a Šerák by se ale měly pořádně orosit hlavně před Kvasslavem z rodinného pivovaru Bravůr v Loučné nad Desnou. František Halaxa za něj sbírá jedno ocenění za druhým.

Foto: www.kvasslav.cz
Článek

Kvasslav si získal své příznivce téměř okamžitě. V soutěži o Nejlepší pivo ve skle roku 2010 pořádané Pivovarským dvorem v Plzni vyhrál 3. místo za Světlý speciál 12. Z klání o nejlepší Pohádkové pivo roku 2011 v Železné Rudě získal 2. místo za svůj světlý ležák. Loučenské pivo Kvasslav je od konce roku 2010 také označováno jako Jeseníky – originální produkt.

Pivo Kvasslav v obchodě nenajdete. „Na jednoho Kvasslava“ ale můžete chodit podle libosti do šumperské kavárny PředMěstí. Jde o novou kavárnu u Finančního úřadu, která má jako jediný podnik v Šumperku dohodnutý exkluzivní prodej tohoto regionálního piva. „Kvasslava točíme několik sudů týdně, lidé chodí vyloženě na něj,“ referuje Dáša Krobotová, provozní kavárny PředMěstí.

Jeho originalitu si letos vychutnáte např. i na Jarní ceně sládků na Zvíkovském podhradí, Beerfestu Olomouc, Festivalu malých českých pivovarů Praha, akcích Prázdninové pivo v Padochově, Slunce ve skle v Plzni a v neposlední řadě se Kvasslav ukáže  na Farmářských trzích v Olomouci, Šumperku a Zábřehu.

„Na Velikonoce připravujeme specialitku v podobě velikonočního speciálu, na zelený čtvrtek nabídneme Zelené pivo. Chystáme se také na vaření bylinkového piva z technického konopí a z amerických chmelů uvaříme India Ale Pale,“ láká na speciality Halaxa.

Pivo Kvasslav se vyrábí z tradičních tuzemských surovin -  hanáckého sladu, žateckého chmele, vody z podhůří Jeseníků a živých pivovarských kvasnic. Původně nesl název Václav, ale dle slov pana Halaxy „jeden velký pivovar má ochrannou známku na název piva Václav, což jsem při vymýšlení názvu piva přehlédl, proto jsem vymyslel název Kvasslav, receptura je ale pořád stejná.“ Uvaření jedné várky piva trvá 11 hodin. „V letošním roce mám v plánu uvařit kolem 300 hl piva, záleží, jak bude lidem chutnat,“ uzavírá šibalsky Halaxa.

Navázáním na tradici vaření piva v této obci a provozováním svého pivovaru si pan Halaxa splnil sen. Čtyři roky před důchodem se na doporučení kamaráda rozhodl dělat to, co ho bude bavit. Pivovárek vybudoval v restauraci a penzionu Na Staré poště v Loučné nad Desnou, kde si hosté mohou na živo prohlédnout, jak se vaří pivo. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám