Hlavní obsah

Rocková zpěvačka Tanja chystá nové album i koncerty, za zády bude mít kapelu Ahard

Novinky, Robert Rohál

Když se koncem 80. let objevila na scéně tehdejší československé populární hudby zpěvačka Tanja, měla okamžitě úspěch. Publiku se líbil její rockový projev i písničky. Přesto na pár let utlumila kariéru, aby letos opět přitvrdila.

Foto: archiv Tanja

Rockerka Tanja chystá sérii koncertů i nové album.

Článek

Dětství prožila jako Táňa Kauerová ve Vratimově u Ostravy. Už v době studia na ostravském gymnáziu zpívala s kapelou Feferón a vedle toho studovala zpěv soukromě. Po maturitě zpívala dva roky v zahraničním angažmá. Ještě předtím však zabodovala na řadě soutěží mladých zpěváků, rovněž na Vratimovské zlaté růži, kterou vyhrála.

Jako vítězka konkurzu objevila v televizní show Hany Zagorové, což ji přivedlo ke spolupráci s rockovou skupinou Citron. I když nikdy nebyla členkou této kapely, získala „nálepku“ rockové zpěvačky a s Citronem úzce spolupracovala. Mnozí členové této kapely ji doprovázeli jak na koncertech, tak na deskách. Jejím prvním manželem byl kapelník Radim Pařízek, s nímž má dceru Nikolu. 

Zatímco v roce 1987 byla vyhlášena Objevem roku, o dva roky později obsadila v anketě Zlatý slavík třetí místo. Natočila tři alba a několik singlů, z nichž vzešly hity jako Ďábel se svatozáří, Nad hlavou létá rokenrol, Pád do nebe, Žhavá cesta nebo Kam jen jdou lásky mé, což byl duet s Ladislavem Křížkem.

Po roce 1993 se nadlouho odmlčela, teprve po čase vystupovala v různých konstelacích, například s kapelou Aréna nebo v seskupení kolem kytaristy Míly Benýška. Jako vokalistka se v roce 2007 podílela i na představení Dobře placená procházka, kterou na scéně Národního divadla v Praze režíroval Miloš Forman se svými syny.

Během loňského roku absolvovala velmi úspěšné turné se skupinou Citron, s níž navštívila patnáct největších českých měst.

„Když jsem se odstěhovala z Ostravy,” vzpomíná Tanja, „bydlela jsem kousek od Prahy. Věnovala jsem se jak zpívání, tak práci v kosmetickém salónu. Pracovala jsem také pro jednu kosmetickou firmu, tak toho bylo docela hodně. Jednoho dne jsem si řekla, že to nějak všechno postrádá smysl a s přítelem odletěla do Řecka. To bylo před třemi lety, tehdy jsme v Řecku rok zůstali. Potom jsme se přestěhovali do Německa, kde teď bydlíme, do Česka ale jezdím na koncerty i za rodinou, pořád se vracím. Dcera už je dospělá, studuje dvě vysoké školy, taky byla rok v Jižní Americe a dnes pracuje u Radima v televizi.”

V těchto dnech zpěvačka zkouší a připravuje nový repertoár, a to se skupinou Ahard z Karviné, v květnu začnou koncertovat a koncem roku plánují vydat společné CD.

A jak budou vypadat koncerty?  Objeví se na nich i staré pecky? „Na starých peckách je můj nový koncertní program postaven. Song Nad hlavou létá rokenrol je hlavním těžištěm programu a starší věci jsou linoucí se "červenou nití" celou koncertní show. Ale repertoár je složen také z novějších songů, a v blízké budoucnosti přibudou i úplně nejnovější písně nových autorů,” říká Tanja.

„Všechno je to samozřejmě rock a už spolupráce se skupinou Ahard ukazuje, kam se tato cesta bude ubírat. Pro mě je to šarmantní rock se všemi prvky, který tento styl nabízí,” dodala zpěvačka, která se letos zúčastní i několika rockových festivalů včetně Master Of Rock.

Reklama

Výběr článků

Načítám