Hlavní obsah

RockOpera Praha se promění v místo pro exorcistu. Premiéru má očekávaný Vymítač

Novinky, Tomáš Kopečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová rocková opera Milana Steigerwalda a Pavly Forest o neopětované lásce a děsivých rituálech. Takový je Vymítač, jedno z hudebně nejtvrdších děl, s jakým kdy RockOpera Praha přišla, ale zároveň i úplně první hororová opera v její historii.

Foto: Martin Paldus

Rocker Kamil Střihavka se v pražské RockOpeře se od Malého prince přesune k Vymítači.

Článek

Skladatel Milan Steigerwald se při tvorbě nechal ovlivnit nejen metalem, ale i německým komponistou Carlem Orffem a jeho zpracováním středověkých písní ze souboru Carmina Burana, Johannem Sebastianem Bachem a keltskou hudbou. 

„Kdysi jsem viděl koncert Ozzyho Osbourna, který začínal Carminou Buranou. Pak nastoupil Ozzy a já si říkal, že je škoda, že Carmina nepokračuje. Rozhodl jsem se tedy udělat metalového Orffa. Stejně jako v Carmině Buraně, i ve Vymítačovi bude sborový zpěv, ale prolínaný také growlingem a screamováním,“ popisuje hudební stránku představení její autor Milan Steigerwald.

Samotný příběh Vymítače je inspirovaný jednou starou velhartickou pověstí. V souvislosti s tamějším kostelem svaté Máří Magdalény a přilehlým hřbitovem se dosud vypráví řada nevysvětlitelných příběhů. Mělo tu docházet k pohanským a satanistickým rituálům, měli zde vraždit nemrtví a skrz vyvolávání duchů se tu údajně chtěl jeden voják pomstít milé zemřelého kamaráda.

Dívka totiž stále oplakávala svoji zesnulou lásku a vojáka, který se jí nabízel, odmítala. Muže její lpění na zemřelém tak rozčilovalo a uráželo, že se rozhodl vykonat keltský pohanský rituál, jímž ze záhrobí vyvolal ducha svého přítele a pomocí temných sil nechal nebohé děvče posednout. Dívce nyní může pomoct už jedině Vymítač.

Hlavní role Vymítače se chopí hvězda tuzemské rockové scény i samotné RockOpery Praha Kamil Střihavka. Kromě něj mohou diváci v nové rockové opeře vidět další známá jména jako Honza Toužimský, Viktor Dyk, Pavla Forest, Žántí, Helena Kubelková a další.

Mimo to, jak už je u tohoto souboru zvykem, kromě pěveckých a hereckých výkonů nebude nouze ani o velkou světelnou, akrobatickou a pohybovou show. Diváky dokonce čeká i tanec u tyče v podání Jany Kadeřávkové a mistryně světa v Pole disciplínách Alexandry Kalousové. Režii má na svědomí mistryně fyzického divadla, členka legendárního Teatr Novogo Fronta Irina Andreeva.

OBSAZENÍ

Vymítač: Kamil Střihavka

Voják: Honza Toužimský/Honza Tláskal

Kamarád vojáka: Petr Kutheil

Kněžka: Helena Kubelková

Mág, veterán: Petr Opava

Menhir: Pavla Forest

Dívka vojáka: Žántí

Démon: Magdaléna Tempírová

Dívky v nočním klubu: Jana Kadeřávková, Alexandra Kalousová, Eva Petrášková, Jana Eichlerová

Lidé, vojáci: Sbor Rockové akademie, Vratislav Kolomazník, Salvi Salvatore, Pavel „Fafelos“ Pešík, Petr „Keeta“ Dvořák, Luboš Balog

Divadelní společnost v klubu: Jana Paňková, Zuzana Dovalová, Matěj Kohout, Jan „Jafar“ Filipenský/Petr Novák

Reklama

Výběr článků

Načítám