Hlavní obsah

Robert Sedláček zkouší ve zlínském divadle hru Devět měsíců

Novinky, Hana Vondrášková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hru Zdeňka Zapletala Devět měsíců začal ve středu 17. prosince zkoušet se zlínskými herci režisér Robert Sedláček.

Foto: Vladimír Fekar

První čtená zkouška inscenace Devět měsíců.

Článek

Inscenace bude mít premiéru 14. února ve Studiu Z. Diváci v ní uvidí Zdeňka Julinu, Romanu Julinovou, Milenu Marcilisovou, Martu Bačíkovou, Markétu Kalužíkovou, Petra Lukáše a Markétu Matulovou.

„Zdeněk Zapletal je významný spisovatel a scénárista. Také chvíli lékárník, muzikant, textař, knihkupec, redaktor, moderátor. Nadšenec pro věci, které mají smysl. Nepraktický. Charismatický. Proslavený románem Půlnoční běžci, který se stal v roce 1986 bestsellerem. Prodáno přes 100 000 výtisků! (Pro srovnání: Žítkovské bohyně - v roce 2013 prodáno přes 50 000 výtisků). Zná ho dnešní Zlín? Měl by. Stejně jako jeho parťáka Roberta Sedláčka. Zdeněk a Robert, dva muži velmi blízko a zároveň daleko všemu, co žijeme, a jejich Devět měsíců. Společná inscenace. Hořká komedie o nás,“ uvedla šéfka vnějších vztahů Vladimíra Dvořáková.

Robert Sedláček - významný scénárista, režisér a dokumentarista. Obdržel Českého lva za film Pravidla lži. Mezi jeho další snímky patří Rodina je základ státu, Největší z Čechů, Muži v říji. Jeho sláva vzrůstá s příchodem historického hraného dokumentárního seriálu České století. Společná práce se Zdeňkem Zapletalem pokračuje na seriálu Život a doba soudce A. K. „Se Zdeňkem Zapletalem je silná dvojka, nebojácná a promlouvající každému do duše. Filmový režisér se svérázným humorem, co se nebojí divadelních prken společně se spisovatelem,“ dodala Vladimíra Dvořáková. 

„Myslím, že si rozumíme, aniž bychom si museli něco říkat. Ani se nemusíme na sebe dívat a víme, co si ten druhý myslí. Ani nemusíme být spolu a víme, co ten druhý asi prožívá. Jsme hodně podobné systémy, i když já ten zdvižený prostředník ukazuju spíš sám sobě v zrcadle a on otevřeně systému a světu. Sejdeme se a pracujeme. Velmi efektivně. Pracujeme, i když si neplánujeme pracovat. Pořád něco vzniká. Nějaké nápady. Jeden začne větu a druhý ji může dokončit. Na začátku jsme se sice hádali do krve a uráželi a plivali na sebe, ale já jsem zesenilněl a on trochu zestárnul, takže si teď rozumíme, respektujeme se a tolerujeme,“ uzavírá autor Zdeněk Zapletal.

Autorem scény do inscenace Devět měsíců je umělecký malíř Zdeněk Eliáš, kostýmy navrhla výtvarnice Eva Kocourková. Oba pracují ve zlínském divadle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám