Hlavní obsah

Robert Rohál představí svou fotografickou tvorbu v Brně

Novinky, Martina Žáčková

Interiér kavárny Podnik Café Bar v centru Brna bude od 14. října zdobit patnáct černobílých fotografií s ženskými portréty, jejichž autorem je Robert Rohál. Zatímco začátkem léta mu vyšla faktografická kniha o Heleně Vondráčkové, podzim věnuje prezentaci své fotografické tvorby.

Foto: Robert Rohál

Tyto a ještě další černobílé portréty žen představí Robert Rohál v Brně.

Článek

Brněnská výstava bude v pořadí už jeho dvaapadesátou výstavou během posledních dvanácti let. V minulosti vystavoval například v Praze, Ostravě, Zlíně, Olomouci, Třebíči, Kroměříži, Dobrušce, ale také na hradech Karlštejn a Křivoklát, v Národním muzeu fotografie v Jindřichově Hradci nebo ve Zvolenu na Slovensku.

V příjemném prostředí kavárny v brněnské Peroutkově ulici nyní představí soubor ženských portrétů z poslední doby. Nejde o klasické černobílé fotografie, nýbrž fotografie přenesené na plátno v rozměru 70 x 50 cm.

„Praktikuji už pár let to, že si nechám fotky přenést na plátno, což pak vypadá mnohem zajímavěji, plastičtěji. Drsnější struktura dodává fotoobrazům něco navíc,“ tvrdí Robert Rohál, který svůj volný čas dělí mezi psaní a fotografování.

Rodák z Holešova působí mnoho let v kulturních i mediálních sférách a je také autorem řady knížek z prostředí filmu, divadla či populární hudby. Fotit začal v roce 2002 pro noviny, v nichž působil jako redaktor a fotoreportér. V letech 2005 – 2010 prezentoval svou fotografickou tvorbu v rámci kolektivních výstav Kresby světlem v Holešově, poté absolvoval řadu samostatných výstav. Několik jich ale bylo také ve dvojici s umělci, kteří kromě své hlavní profese zároveň fotí a vystavují, jako třeba zpěvačka Eva Pilarová nebo překladatel japonské literatury Jan Levora.

Robert Rohál nejraději fotí lidi, které stylizuje do různých postav a příběhů. Ty prezentoval v několika souborech či kolekcích - Andělé kolem nás, Black and White, Komtesa, Hřebci, La Divina, Edith a Marlene, Věčné návraty nebo Romance o Krásce a Zvířeti.

A jaké jsou jeho další umělecké plány? „Do konce roku budu mít ještě jednu výstavu ve foyer kroměřížského kina Nadsklepí – tam chci prezentovat Krásku a Zvíře, zatímco na jaře příštího roku mě čeká výstava v šumperském divadle,“ říká Robert Rohál. „Tam plánuji představit novou kolekci, na které se mnou spolupracují jednak moje dvorní modelka Soňa Drábková, jednak herec Jiří Bartoň. A také bych chtěl konečně dopsat povídkovou knížku. Snad se podaří.“

Reklama

Výběr článků

Načítám