Hlavní obsah

Richard Pachman naděluje svými adventními koncerty dárky po celý prosinec

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmou zastávkou adventního turné 2012 Richarda Pachmana nazvaného Notre Dame se v neděli 16. prosince stalo Ústí nad Orlicí. Po boku tohoto skladatele, zpěváka, spisovatele a také malíře vystoupili sopranistka Dita Vích Hořínková a houslista Vladimír Kirikov.

Foto: Dana Ehlová

Dita Vích Hořínková, Richard Pachman a Vladimír Kirikov

Článek

Osmý koncert letošního adventního turné Richarda Pachmana se shodou náhod uskutečnil osm dní před Štědrým dnem, během něhož se plní tajná přání a rozbalují dárky. Ti, kdo přišli do sálu ZUŠ Jaroslava Kociana v Ústí nad Orlicí (a z ohlasů v publiku bylo zřejmé, že mnozí z nich sem za Richardem Pachmanem přicházejí opakovaně každý rok), si ovšem jeden z dárků rozbalili a jedno přání vyplnili už v podvečer třetí adventní neděle.  

Téměř dvouhodinové vystoupení bylo totiž naplněno nejen krásnou hudbou a zpěvem, ale také krásnou atmosférou. Z pódia do hlediště přímo sálaly pohoda, klid a především harmonie, a tak se koncert tohoto charismatického umělce a jeho hostů stal dárkem nejen hudebním, ale i duchovním. Určitě tak nezůstalo jen na papíře přání Richarda Pachmana: „Kéž zamyšlení u některých našich skladeb napomůže někomu k nalezení klidu v duši…“  

Na programu byly například písně a skladby z nového, v pořadí již dvacátého osmého, alba Notre Dame a také skladby z období, v němž se odehrává děj dvou historických románů  Richarda Pachmana - Útes a Notre Dame - tedy z 16. a počátku 17. století. Jeho příznivci slyšeli i skladby údajně pocházející z pera anglického krále Jindřicha VIII. Tudora nebo píseň Dust (Prach), napsanou na text hry Williama Shakespeara – Cymbeline, dostalo se také na píseň Navštiv nás, Kriste z oratoria Mistr Jan Hus. Advent a Vánoce připomněly české a moravské koledy, nechyběla ani jedna z nejznámějších vánočních koled - Tichá noc - v sugestivním podání Dity Vích Hořínkové.

Sám Richard Pachman celý koncert provázel zajímavým průvodním slovem, a tak se posluchači měli možnost mimo jiné dozvědět, že koncertní pásmo Mistr Jan Hus představil letos na třiceti základních školách po celé České republice, že připravuje nové CD, které se stane ohlédnutím za právě probíhajícím Adventním turné 2012 Notre Dame, ale také třeba to, že hudbu skládá především pro lidi, které má rád, a Dita Vích Hořínková je pro něj ztělesněním hudební múzy.

Adventní turné 2012 Richarda Pachmana pokračuje již 18. prosince v chrámu sv. Mikuláše v Praze, předposlední koncert se uskuteční 19. prosince v Kutné Hoře (kostel sv. Jana Nepomuckého) a na závěr vystoupí 26. prosince v Příbrami (kostel Mistra Jakoubka ze Stříbra). Výtěžek z pražského i z dalších koncertů bude věnován dětem z Dětského domova Strančice.  

Reklama

Výběr článků

Načítám