Hlavní obsah

Rezoluce vyzývá k dopravnímu propojení českého a bavorského prostoru

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestavba a výstavba železničního koridoru Mnichov / Norimberk – Schwandorf – Furt im Wald – Plzeň – Praha a propojení spolkových silnic B85 a B20 směrem na ČR 1/26 Domažlice / Plzeň jako 3-4 proudové. To jsou dva klíčové projekty, které umožní další růst hospodářské spolupráce.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Podle zástupců německé i české strany je důležitá systémová přestavba dopravní infrastruktury mezi Českou republikou a Bavorskem.

Článek

Na tom se v pondělí 12. ledna na společné konferenci na Folmavě shodli zástupci české a německé strany, kteří jednali nad návrhem Rezoluce k dopravnímu propojení česko-bavorského prostoru. 

„Domníváme se, že je nutné koordinovat postup v záležitostech dopravní infrastruktury, a proto jsme vyvolali setkání na toto téma. Spolupráce mezi Bavorskem a Plzeňským krajem a v této souvislosti také mezi Německem a Českou republikou, se může dále prohlubovat v případě, že bude mít k dispozici kvalitní dopravní infrastrukturu,” uvedl při jednání náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast dopravy Jaroslav Bauer. 

Pro obě země je stejně důležitý rozvoj vzájemných hospodářských vztahů, což dokazují slova zástupce německé hospodářské komory (IHK Regensburg) Richarda Brunnera: „Ekonomické propojení našich zemí je velmi intenzivní, ekonomickým prioritám by měla odpovídat také nabídka dopravní infrastruktury.”

Česká republika je na čtvrté pozici mezi hospodářskými partnery Bavorska. Bavorsko naopak je pro Českou republiku jedna ze tří zemí, se kterou má nejintenzivnější obchodní styk.

Význam dopravního propojení mezi oběma zeměmi podpořil ve svém vystoupení také předseda zemského sněmu Horní Falce Franz Löffler a na konferenci se obrátil přímo na zástupce bavorského státního ministerstva pro výstavbu a dopravu.

Během první čtvrtletí roku 2015 bude Spolková republika Německo schvalovat plán investic na příštích patnáct let. „Schválení rezoluce na dnešním jednání je poslední možností, jak upozornit na důležitost dopravního spojení mezi Bavorskem a Českou republikou před schválení plánu dopravních investic v Německu,” vysvětlil Ivan Kalina, poradce Rady PK pro přeshraniční spolupráci v oblasti dopravy. 

Podle zástupců německé i české strany je pro jakýkoliv další růst v oblasti hospodářských a obchodních kontaktů důležitá systémová přestavba dopravní infrastruktury mezi Českou republikou a Bavorskem. Na základě jednání budou do návrhu rezoluce, která byla přítomným předložena, zapracovány drobné připomínky. Finální znění dokumentu bude připraveno k podpisu na konci tohoto týdne.

Reklama

Výběr článků

Načítám