Hlavní obsah

Režisér Peter Gábor zabodoval na slovenské operní scéně

Novinky, Robert Rohál
Aktualizováno

Peter Gábor, který letos jako host režíroval na Slovensku, sklízí jeden úspěch za druhým. Obě inscenace Verdiho oper Rigoletto a Macbeth, které tu režijně nastudoval, získaly ceny diváků i odborné kritiky.

Foto: archiv Komorní scéna Aréna

Úspěšný režisér Peter Gábor.

Článek

Zatímco v Košicích získala inscenace opery Rigoletto diváckou cenu NAJ inscenácia sezóny, operu Macbeth, která měla premiéru v Banské Bystrici, vyhodnotili slovenští kritici jako třetí nejlepší inscenaci sezóny.

Rodák ze slovenské Nitry Peter Gábor (1963) má za sebou přes devadesát inscenací. Po studiu činoherní režie na pražské DAMU prošel několika divadly, v současné době je uměleckým šéfem činohry v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě. To uvedlo v minulé sezóně dvě jeho premiéry - jednak drama Smrtihlav, jednak shakespearovskou komedii Sen noci svatojánské, přičemž se v NDM hraje i Gáborem režírovaný muzikál Balada pro banditu, který po prázdninách přechází do své třetí sezóny.

Úspěšné bylo i jeho letošní hostování na Slovensku. Začátkem května měla ve Státním divadle v Košicích Gáborem režírovaná inscenace Verdiho opery Rigoletto - a setkala se také s úspěchem. Na konci sezony získala s jasnou převahou diváckých hlasů první cenu respektive titul NAJ inscenácia sezóny 2012 - 2013.

Mimořádný ohlas zaznamenala i inscenace další Verdiho opery Macbeth, kterou Peter Gábor dovedl ve Státní opeře v Banské Bystrici k premiéře koncem června. Nejenže na premiéře zpívala hned čtyři pěvecká esa - Evez Abdulla, Louise Hudson, Miroslav Dvorský a Štefan Kocán, ale inscenace se setkala s výhradně pochvalnými recenzemi. 

A když v minulých dnech slovenský operní portál  Opera Slovakia vyhlásil výsledky ankety slovenských kritiků, objevila se Gáborem režírovaná inscenace Macbeth v kategorii Najlepšia inscenácia sezóny na třetím místě. Stejně tak v anketě zabodovaly pěvecké hvězdy z Macbetha - Louise Hudson, představitelka Lady Macbeth, se umístila na druhém místě v kategorii Najlepší ženský sólistický výkon, a další krásné druhé místo v mužské kategorii patří pěvci Štefanu Kocánovi. Gáborem režírovaný Macbeth uspěl rovněž v kategorii Najlepšie hudobné naštudovanie, ve které získal druhé místo dirigent Marián Vach.

Tak jako tak nejde o první Gáborovy úspěchy v operním světě. Na své současné domovské scéně v Národním divadle moravskoslezském už režíroval dvě opery. Zatímco operní dílo Umberta Giordana Fedora mělo premiéru 14. dubna 2011, premiéra opery Charlese Gounoda Romeo a Julie proběhla 15. prosince 2011. A není to dlouho, co operní pěvci Aleš Briscein a Jana Šrejma Kačírková, jinak hlavní protagonisté Gáborem režírované a v Ostravě uvedené opery Romeo a Julie, získali prestižní divadelní Ceny Thálie za rok 2012.

Reklama

Výběr článků

Načítám