Hlavní obsah

Režisér Peter Gábor připravil divadelní dramatizaci známého románu Velký Gatsby

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve čtvrtek 11. června uvede Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě premiéru dramatizace klasického románu Francise Scotta Fitzgeralda Velký Gatsby. Režisérem divadelní adaptace slavného díla, které se tak objeví poprvé na českém jevišti, je Peter Gábor.

Foto: Robert Rohál

Režisér a umělecký šéf činohry Národního divadla moravskolezského Ostrava Peter Gábor

Článek

Velký Gatsby je společenský román, jehož autorem je americký spisovatel Francis Scott Fitzgerald. Kniha, jejíž děj se odehrává v New Yorku a na Long Islandu ve 20. letech minulého století, vyšla prvně 10. dubna 1925. Často je považována za typického zástupce „jazzového věku“ v americké literatuře.

Pravda je, že za autorova života nebyl román příliš populární. V období hospodářské krize a druhé světové války se na něj zapomnělo a teprve až v 50. letech, kdy byl znovu vydán, si získal širokou oblibu.

V následujících desetiletích se pak z tohoto díla stala povinná četba na středních školách a v univerzitních kurzech literatury v mnoha zemích po celém světě. Často se o něm mluví jako o jednom z největších anglicky psaných románů 20. století, stejně jako o nejlepším americkém literárním díle, které bylo kdy napsáno.

Kniha byla několikrát zfilmována, nejznámější je patrně filmový přepis z roku 1974 s Robertem Redfordem v hlavní roli a v režii Jacka Claytona. Prozatím naposledy byl román zfilmován v roce 2013 režisérem Bazem Luhrmannem, který do role Nicka Carrawaye obsadil Leonarda DiCapria.

Podle ostravských inscenátorů prý románový děj a doba v mnohém připomínají naši současnost. Opulentní, nekonečný večírek se jeví jako výborný způsob, jak na chvíli uniknout z krize - ale kdo je ten, který tento večírek pořádá? Skutečně se tohoto boháče, o kterém nikdo nic neví, krize netýká?

Gatsby je totiž prototypem muže, který se o všechno, co v životě dokázal a získal, zasloužil sám. Ale je šťastný a spokojený? Jeho krize se netýká financí, je to krize iluzí o nekonečné lásce. 

Na divadelní dramatizaci Rebekky Kricheldorf, o jejíž překlad se postaral Michal Kotrouš, se vedle již zmíněného Petra Gábora, který je kmenovým režisérem a současně také uměleckým šéfem činohry NDM Ostrava, podílejí dramaturgyně Dagmar Radová, scénograf David Bazika, výtvarník kostýmů Tomáš Kypta, choreografka Eva Burdová a korepetitor Jiří Šimáček.

V hlavních rolích očekávané inscenace Velký Gatsby, jejíž premiéra proběhne ve čtvrtek 11. června v 18.30 hodin na jevišti Divadla Jiřího Myrona, se objeví Ivan Dejmal (Jay Gatsby), Robert Finta (Nick Carraway), Izabela Firlová (Daisy Buchananová) a Lucie Končoková (Jordan Bakerová).

Reklama

Výběr článků

Načítám