Hlavní obsah

Řezbáři oživí postavy z historie hradu Svojanov

Novinky, Květa Korbářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středověké sídlo si pro své tvoření vybrali řezbáři. Vdechnou život skutečným postavám ze svojanovské historie.

Foto: Květa Korbářová

Hrad Svojanov si pro své tvoření vybrali řezbáři.

Článek

Skupina řezbářů navštívila hrad Svojanov a natolik se jim zde zalíbilo, že přišli s myšlenkou tvořit svá díla přímo v prostorách památky. „Řezbáři by tady na hradě rádi působili. Jejich iniciativu jsme přivítali, protože bude velkým zpestřením pro návštěvníky,“ potvrdil kastelán svojanovského hradu Miloš Dempír. Správa památky se s výtvarníky dohodla. Vznikne tak týden řezbářských dnů na hradě.

Řezbáři mají v plánu vytvářet pohyblivé obrazy na motivy svojanovských pověstí. Podle kastelána je budou návštěvníci hradu vídat častěji, protože tento projekt je záležitostí na více let. „Neočekáváme, že letos vzniknou kompletní díla. Řezbáři je budou zhotovovat postupně. Každý rok tak návštěvníci hradu uvidí, co nového přibylo,“ vysvětlil Miloš Dempír.

Vznikne tak nová tvůrčí tradice. Řezbáři se s pilami a dláty budou na hrad vracet a doplňovat výjevy z legend. Řezbářské dny nebudou podle kastelána jen samotnou prací zručných výtvarníků. „Řezbáři předvedou různé techniky vyřezávání, avšak návštěvníci si budou moci i sami vyzkoušet, jak se vyřezává,“ dodal Miloš Dempír.

Řezbářské dny na Svojanově začínají v sobotu 16. července. Návštěvníci památky mohou nahlížet pod ruce výtvarníků vždy v provozní době hradu, tedy každý den od 9 do 18 hodin. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám